Administrație

Reformă și descentralizare. Ministrul Cseke: „Discuția este pur teoretică, Constituția nu permite regionalizarea”

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, consideră că discuția legată de regionalizare este una pur teoretică, din care nu se va ieși cu niciun rezultat atâta timp cât în Constituție regiunile nu sunt definite ca fiind unități administrativ-teritoriale.

Întrebat, vineri, într-o conferință de presă desfășurată la Alba Iulia, cum vede propunerea fostului prim-ministru și primar al municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, privind comasarea județelor în regiuni, deoarece acest lucru ar facilita, în opinia acestuia, atragerea de fonduri europene, Cseke Attila a afirmat că acum există o oportunitate care va crea „premisele unei absorbții mai bune”, prin implicarea directă a Agențiilor pentru Dezvoltare Regională (ADR).

„Un sistem de organizare administrativă nu este făcut pentru un an, pentru doi ani. Oriunde vă uitați în lume, chiar și în zone apropiate sau mai îndepărtate, organizarea administrativă a unei țări nu se modifică de pe un an pe altul. Asta nu înseamnă că organizarea administrativă din 1968 nu poate fi eficientizată. Dar, pe de o parte, avem această chestiune legată de Constituția României şi până când nu avem în Constituția României regiuni definite ca fiind unități administrativ-teritoriale, până atunci această discuție legată de regionalizare este o discuție pur teoretică. În care putem să intrăm, dar nu vom ieşi cu niciun rezultat deoarece Constituția nu permite această regionalizare în România. În momentul în care vom avea o Constituție cu regiuni prevăzute, se poate discuta despre cu totul altceva. Deci aici avem câteva bariere, dacă vreți şi de nivel constituțional”, a opinat ministrul.

În ceea ce priveşte aspectul legat de absorbția fondurilor europene, Cseke Attila a explicat că nu mai sunt făcute la nivel central Axele pe Programul Operațional Regional (POR), ci de către ADR-uri.

„Există o oportunitate care de acum încolo va cea premisele unei absorbții mai bune şi anume aceea că, de anul trecut, există o reglementare legală, (…) în mai a apărut un ordin de ministru în Monitorul Oficial prin care s-a reglementat definitiv această descentralizare a POR pentru următorul exercițiu financiar european, care va fi, de acum încolo, în sarcina ADR-urilor. Deci, ADR-urile sunt cele care discută direct cu Comisia Europeană, încheie contractul de parteneriat și fac Axele prioritare de finanțare pe POR, nu Ministerul Dezvoltării. Până acum, Ministerul Dezvoltării a făcut acest lucru”, a menționat Cseke Attila.

Ministrul a subliniat că legat de afirmația primarului Emil Boc referitoare la faptul că doar județul Suceava îndeplinește criteriile de populație şi că de aceea nu avem absorbție, de acum înainte va fi altfel, fiind ADR-urile implicate.

Cseke Attila a susținut că decizia va fi la nivel local, iar absorbția va depinde în întregime de nivelul local, de cele șase județe dintr-o regiune de dezvoltare și de cum pot ele să se înțeleagă.

„Discuția aceasta din acest moment are alte valențe, în sensul în care există posibilități de absorbție la nivelul județelor, respectiv a ADR-urilor pentru viitorul exercițiu financiar”, a mai spus ministrul.

El a conchis că prioritățile unei regiuni de dezvoltare, prioritățile unui județ, prioritățile comunităților locale se stabilesc prin aceste discuții între ADR-uri şi Comisia Europeană, nu de către Ministerul Dezvoltării.

Edilul din Cluj-Napoca a pledat recent pentru o comasare a județelor în regiuni, deoarece acest lucru ar facilita atragerea de fonduri europene și ar distruge sistemul clientelar format din timpul regimului comunist.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.