Economie

Cazul Cugir. Hava ripostează: „Nu e tocmai bine să flenduri tema privatizării industriei de armament”

Liderul liberalilor din Alba, europarlamentarul Mircea Hava, îl critică pe ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Claudiu Năsui, și îi transmite că „nu e tocmai bine să flenduri tema privatizării industriei de armament, fără o strategie clară”.

„Am aflat, azi, despre cea mai recentă inițiativă a ministrului Claudiu Năsui, aceea de elibera din funcție administratorii speciali de la fabrica de arme din Cugir. Auto-intitulata «noua clasă politică» înțelege superficial, spre o adaptare după ureche, reforma, dar și abordarea ei în economie. Nu discut, neapărat, despre cei doi domni rămași fără funcție, pentru că nu m-a preocupat niciodată negocierea funcțiilor, nici chiar în actuala coaliție. Resping categoric faptul că, indiferent în zona cărui partid stăteau aceste funcții, poți face bravadă dintr-o biată măsură de management. Cu atât mai mult cu cât gestul de azi a fost livrat la pachet cu ideea de a privatiza producția de armament și cu o altă idee, mai veche, de a deschide o nouă fabrică în Mehedinți. Unde să se facă pistoale Beretta. Acolo, nu la Cugir. Deja scriu mult, poate prea mult pentru ca domnul ministru sau apropiații dânsului să poată urmări textul până la capăt. Aceștia fiind obișnuiți cu artificii de imagine, fumigene servite rapid, care să acopere lipsa de logică și profunzime. Domnul Năsui ar trebui să priceapă că nu e tocmai bine să flenduri tema privatizării industriei de armament, fără sa ai o strategie clară”, a scris Hava, marți, pe Facebook.

El a subliniat că este de preferat ca acest sector să devină funcțional, iar apoi să fie definite programe de dotare și înzestrare multianuale, ale armatei și altor forțe, pentru ca „posibili investitori privați, cu participare în marjă mai mare decât statul, să știe de ce vor prelua fabrici cu regim special, de ce le vor moderniza cu investiții uriașe și, mai ales, cum ne vor feri de un cost social major prin păstrarea angajaților din domeniu”.

„E clar că domnul ministru a scos pistolul spre partenerii din coaliție, ca într-un western, dar plin cu gloanțe oarbe. Măsura de azi e fix praf în ochii premierului, pentru că e cel puțin ciudat să vorbești de fabrici noi, când tu ești capabil să le pui pe butuci pe cele cu tradiție. Revoluția bunei guvernări, fără niciun plan concret, nu înseamnă să dai doi oameni afară și să te tângui la foc automat în televizoare că treaba nu merge. Sau poate vrei să meargă, dar în altă parte decât în Cugir… Chestie pentru care nici nu ți-ar păsa ce explicații ar avea de dat administrația de acolo oamenilor din Cugir sau din împrejurimi, darămite cum va deconta PNL, ca partid majoritar aflat la guvernare”, a adăugat liberalul.

Hava îl somează public pe ministrul Claudiu Năsui „să-și reconsidere orice eventuală decizie ca parte din producția de armament ce ar putea fi realizată la Cugir să fie mutată în vreo fabrică desenată pe hârtie”.

„S-a mai discutat de cele 25.000 de pistoale Beretta, promise anul trecut spre fabricare pe un câmp din Mehedinți, deocamdată gol, în loc să fie făcute la Cugir, într-una din fabricile etalon ale industriei de apărare din România, dar și din lume. E inadmisibil ca un membru din Guvernul României să se facă vinovat de astfel de jocuri de imagine, dar în fapt să nu întărească cu nimic o parte a economiei naționale. Nu voi fi niciodată de acord cu soluții cu care nu ar fi de acord nici un student la economie aflat în primul semestru de facultate, cu experimente de laborator atunci când e vorba de un domeniu atât de vital cum este cel al industriei de apărare. Cu atât mai mult, nu voi accepta niciodată ca oamenii din Cugir sa fie subiectul unui cost social, prin diminuarea sau relocarea producției de armament din zonă, în ciuda unei tradiții evidente. Sunt convins că astfel de idei năstrușnice vor rămâne doar în acest stadiu și că se vor lovi de refuzul premierului Florin Cîțu, cel care, în final, trebuie să își asume responsabilitatea în probleme atât de sensibile”, a mai scris europarlamentarul.

Administratorii speciali de la Uzina Mecanică Cugir, Fabrica de Arme Cugir și Uzina Automecanica Moreni au fost eliberați din funcție, a anunțat, marți, pe pagina sa de Facebook, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Claudiu Năsui.

Administratorii speciali de la Uzinei Mecanice și Fabrica de Arme Cugir au fost demiși

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.