Social

Proiect în sprijinul comunităților rome din Bucerdea Grânoasă și Cenade

Asociația Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj implementează, în parteneriat cu administrațiile locale din comunele Bucerdea Grânoasă și Cenade, un proiect prin care se promovează un stil de viață sănătos în rândul comunităților rome din cele două localități, urmând să fie oferite membrilor acestora și pachete cu materiale sanitare de prevenire a îmbolnăvirii cu virusul SARS-CoV-2.

Cu un buget de 43.945 de lei, proiectul „Stil de viață sănătos pentru comunitatea romă din localitățile Bucerdea Grânoasă și Cenade din județul Alba” propune măsuri integrate de sprijin, de la sesiuni de informare cu privire la riscul îmbolnăvirii, informarea beneficiarilor cu privire la campania națională de imunizare, informarea cu privire la acțiuni ce trebuie întreprinse ca urmare a contactării virusului SARS-CoV-2, implementarea de acțiuni de ecologizare a domeniului public și distribuirea de materiale diverse de curățenie și dezinfecție.

Mai exact, 500 de persoane vor fi informate în cadrul campaniilor de informare desfășurate la nivel comunitar, iar 100 de persoane vor primi pachete cu materiale sanitare menite să susțină prevenirea îmbolnăvirii cu virusul SARS-CoV-2, respectiv alcool sanitar, dezinfectant, dezinfectant menajer, materiale de curățenie destinate gospodăriei.

Vor fi organizate două sesiuni de informare și conștientizare la nivelul fiecărei comunități selectate cu privire la virusul SARS -CoV-2, respectiv se va discuta despre ce este virusul, care sunt principalele simptome, cum se poate preveni îmbolnăvirea, cum trebuie acționat în cazul îmbolnăvirii și ce pași trebuie urmați după tratarea virusului.

De asemenea, vor avea loc două sesiuni de informare în fiecare comunitate selectată cu privire la metoda vaccinării, respectiv se va explica ce este vaccinul, cum acționează, care sunt contraindicațiile și care sunt beneficiile.

Tot în cadrul proiectului, se vor desfășura două sesiuni de ecologizare – acțiuni de curățare a spațiului/domeniului public la nivelul fiecărei comunități.

Se preconizează că, prin derularea acestui proiect, va crește gradul de informare al beneficiarilor direcți prin accesul nediscriminatoriu la un flux de servicii și informații și se va reduce riscul de îmbolnăvire și răspândire a virsului SARS-CoV-2. Totodată, se urmărește creșterea gradului de protecție prin distribuirea de materiale de curățenie și dezinfecție și, de asemenea, creșterea gradului de responsabilitate civică, motivarea și sensibilizarea comunității locale, a autorităților locale, în procesul de incluziune și reducerea marginalizării sociale a persoanelor aparținând comunității rome.

Proiectul este cofinanțat de către Agenția Națională pentru Romi de la bugetul de stat, prin programul „Promovarea unui stil de viață sănătos prin informare și conștientizare”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.