Sănătate

Un român moare de CoViD-19 la fiecare 5 minute. Infectările din Europa de Est se apropie de 20 de milioane

Numărul cazurilor de coronavirus din Europa de Est va depăși în curând pragul de 20 de milioane, potrivit unui bilanț publicat duminică de agenția de presă Reuters.

Această regiune se confruntă cu cea mai gravă situație epidemiologică de la începutul pandemiei de CoViD-19, iar campaniile de vaccinare se desfășoară într-un ritm lent. Conform jurnaliștilor de la Reuters, în România o persoană moare de CoViD-19 la fiecare cinci minute.

Țările din estul Europei au cele mai mici rate de vaccinare de pe continent și mai puțin de jumătate dintre locuitorii lor au primit până în prezent cel puțin o doză a unui vaccin anti-CoViD-19.

Ungaria se află pe primul loc în topul vaccinărilor din Europa de Est, cu 62% din populație inoculată cu cel puțin o doză, iar la polul opus se află Ucraina, unde doar 19% dintre rezidenți au primit o primă doză de vaccin, potrivit platformei online „Our World in Data”.

Numărul infectărilor noi din această regiune a crescut constant în ultimele săptămâni și înregistrează în prezent o medie de peste 83.700 de cazuri noi în fiecare zi, cel mai ridicat nivel constatat după noiembrie 2020, potrivit unui bilanț realizat de Reuters în baza statisticilor oficiale publicate până vineri. Deși deține doar 4% din populația mondială, Europa de Est înregistrează 20% din numărul total al cazurilor de CoViD-19 raportate la nivel mondial.

Topul neputinței: Rusia, Ucraina și România

Conform analizei Reuters, trei țări din Topul 5 al statelor lumii care au raportat cele mai multe decese în ultimele săptămâni se află în Europa de Est: Rusia, Ucraina și România.

Creșterea interacțiunilor sociale în spații închise după relaxarea restricțiilor antiepidemice și apropierea iernii sunt factorii care au determinat creșterea numărului de infectări în multe țări din întreaga Europă, a declarat joi Mike Ryan, directorul departamentului pentru situații de urgențe din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Pe măsură ce valul infectărilor se intensifică, mulți locuitori din Europa de Est au atitudini care pendulează între sfidare și regretul de a nu se fi vaccinat.

Sute de persoane au protestat la Sofia și în alte orașe din Bulgaria față de obligativitatea certificatelor CoViD-19, o măsură care a intrat în vigoare joi și care limitează accesul în multe spații publice închise pentru persoanele nevaccinate.

Un sondaj al Comisiei Europene, denumit Eurobarometru, a arătat că cel puțin o persoană din trei din majoritatea țărilor din Europa de Est nu are încredere în sistemul de sănătate, în comparație cu media de 18% înregistrată la nivelul întregului bloc european.

Peste 40% din totalul infectărilor noi raportate în estul Europei provin din Rusia, unde 120 de persoane sunt testate pozitiv cu noul coronavirus la fiecare cinci minute, potrivit unei analize realizate de Reuters. Sistemul medical din această țară funcționează sub o presiune uriașă, a declarat miercuri ministrul rus al Sănătății, Mihail Murașko. Vineri, Rusia a raportat un număr record de decese asociate CoViD-19 pentru a patra zi consecutivă.

Până în prezent, Rusia a vaccinat 36% din populația sa de 144 de milioane de locuitori cu cel puțin o doză a unui vaccin anti-CoViD-19.

Moscova, capitala și cel mai populat oraș al țării, va închide de săptămâna viitoare toate magazinele cu excepția celor esențiale, precum supermarketuri și farmacii, pentru a limita răspândirea virusului.

Slovacia a raportat 3.480 de cazuri noi de CoViD-19 pe 19 octombrie, cel mai ridicat bilanț zilnic înregistrat după luna martie, conform cifrelor comunicate miercuri de Ministerul Sănătății din această țară. Slovacia are una dintre cele mai mici rate de vaccinare din Uniunea Europeană: doar puțin peste 50% din populația adultă a țării a fost vaccinată cu schemă completă în această țară cu 5,5 milioane de locuitori.

Ratele mici de vaccinare anti-CoViD-19 au contribuit la creșterea rapidă a infectărilor și în alte țări din regiune.

În România, spitalele funcționează în regim de suprasolicitare, iar toate paturile din secțiile de terapie intensivă din întreaga țară sunt deja ocupate. Morgile operează la rândul lor la capacitate deplină. România a raportat marți cifre record de infectări și de decese asociate CoViD-19. Noul coronavirus a ucis un român la fiecare cinci minute, în medie, în luna octombrie, iar rata de vaccinare este foarte scăzută, România ocupând penultimul loc în clasamentul vaccinărilor din Uniunea Europeană.

La rândul ei, Ucraina a înregistrat un nou record de infectări și de decese asociate CoViD-19 vineri, pentru a doua zi consecutivă. Această țară a extins starea de urgență pentru a permite autorităților să impună restricții până la sfârșitul anului cu scopul de a limita numărul infectărilor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.