Sănătate

Laboratorul DSVSA Alba este centru zonal pentru depistarea pestei porcine

Mii de teste pentru depistarea pestei porcine africane au fost efectuate în acest an în laboratorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba, care este centru zonal de diagnostic pentru această boală, aici fiind prelucrate probe de la porci domestici și mistreți proveniți din patru județe

Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, „Laboratorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba este un laborator zonal de diagnostic pentru pesta porcină africană (PPA). În 2021, aici au fost efectuate analize în vederea depistării acestei boli de la porci domestici și mistreți proveniți din 4 județe: Alba, Sibiu, Hunedoara și Caraș-Severin. De la începutul anului și până la finalul lunii octombrie, specialiștii în biologie moleculară din cadrul LSVSA Alba au efectuat, prin Tehnica Real Time PCR și Elisa, 4.763 de teste pentru identificarea genomului virusului pestei porcine africane”.

Potrivit sursei citate, au fost analizate 1.896 de probe de la porci din Alba (1.048 porci domestici și 848 porci mistreți), 1.616 din Hunedoara (343 porci domestici, 1.273 porci mistreți), 915 de probe de la porci din Sibiu (257 porci domestici, 658 porci mistreți), respectiv 336 de probe din Caraș-Severin (93 porci domestici și 243 porci mistreți).

La nivelul județului Alba, de la începutul anului și până la finalul lunii octombrie, dintre cele aproape 2.000 de probe analizate, 56 au ieșit pozitive, din care 23 la porci domestici și 33 la porci mistreți.

„Nu au fost depistate focare la ferme de porci, ci doar la animalele din gospodăriile populației, respectiv la porcii mistreți de pe fondurile de vânătoare (care au fost vânați sau au fost găsiți morți). În caz de suspiciune în gospodăriile populației au fost prelevate probe de la 1 sau mai mulți porci considerați bolnavi, în funcție de măsurile instituite de medicii veterinari”, se precizează în comunicat.

DSVSA Alba a amintit crescătorilor de animale să respecte toate măsurile de prevenire instituite de autorități și să acorde o atenție deosebită inclusiv hranei pentru animale, proaspăt recoltate de pe câmp, deoarece boala se transmite și indirect, nu doar prin contactul direct între animale bolnave.

„Astfel, există posibilitatea ca în lanurile de porumb să fi intrat, înainte de recoltare, porci mistreți infectați cu PPA. Se recomandă ca porumbul din zonele populate de porci mistreți să nu fie administrat porcilor domestici”, mai arată sursa citată.

PPA este o boală infecțioasă foarte contagioasă, ce afectează porcinele indiferent de vârstă și stare de întreținere. Virusul se poate transmite prin contactul animalelor bolnave cu cele sănătoase, în mod direct, dar se poate transmite și indirect, prin secreții, furaje etc.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.