Sănătate

Corectitudinea politică amenință sănătatea tinerilor. Ce spune un cunoscut medic chirurg român

Obezitatea reprezintă o mare problemă a lumii contemporane, în special obezitatea infantilă

După decenii în care industria modei a promovat siluetele subțiri, sub cea a mediei populației, în ultimii ani s-a favorizat ideea că siluetele „Plus Size” ar fi noua normalitate. În acest mod, persoanele supraponderale au fost încurajate să își accepte greutatea și forma fizică, chiar dacă surplusul major de kilograme le poate dăuna sănătății.

Medicul chirurg Mihai Ionescu, specializat în chirurgia obezității, subliniază că acest nou trend în rândul adolescenților poate avea consecințe nefavorabile pe termen lung și îngreunează eforturile specialiștilor de a combate obezitatea la nivel mondial.

„Procentele cazurilor de obezitate la nivel internațional este în creștere alarmantă în special în rândul copiilor și al adolescenților. În ciuda situației alarmante, suntem martorii apariției acestui nou trend, de susținere a persoanelor cu multe kilograme în plus și chiar de prezentare a acestora ca modele de urmat. Scopul menționat este de a le face să aibă mai multă încredere în sine, deși nu se încadrează în limitele unei siluete normale, și a opri stigmatul social cu care s-au confruntat, probabil, de-a lungul anilor. Este o inițiativă bună, la nivel teoretic. Totuși, dincolo de confortul emoțional pe care îl generează această susținere, stau aspecte periculoase pentru sănătatea lor și pentru viitorul lor. Asta deoarece, inevitabil, obezitatea vine la pachet cu declanșarea multor afecțiuni ce le vor îngreuna considerabil viața și chiar le-o vor scurta. ‚Să privim pozitiv orice siluetă’ sau ‚Să ne simțim bine în corpul nostru’ sunt mesaje încurajatoare și pozitive doar la prima vedere. Desigur, aceste persoane nu trebuie niciodată excluse sau discriminate, ci ajutate să conștientizeze consecințele nefaste ale kilogramelor lor peste limită”, declară medicul chirurg Mihai Ionescu.

Copiii trebuie informați corect despre riscuri

„Avem în prezent mai mulți copii și adolescenți supraponderali și obezi ca niciodată și, totuși, lor li se transmite mesajul că este în regulă, chiar cool, să fii așa, să fie mândri de ceea ce sunt. Această nouă filosofie vine după multe decenii în care s-a promovat silueta silfidă, uneori chiar aproape de anorexie. Extremele sunt nocive, iar ceea ce ar trebui promovat, în orice situație, este normalitatea medicală. Copiii și tinerii, atât de expuși alimentelor de tip fast food și dulciurilor, trebuie să știe cât de nocive sunt acestea pentru sănătate. Moderația este mereu soluția oportună. Chiar dacă la vârste fragede bolile generate de obezitate nu se instalează atât de rapid, pericolele îi vor urmări toată viața. Organismul va ține minte ce stil de viață avea în anii copilăriei și ai adolescenței și, la maturitate, indiferent de diete și sport, memoria celulară își va spune cuvântul și vor avea mereu tendința de îngrășare. Nu mai vorbesc de majoritatea cazurilor în care obezitatea din tinerețe continuă la vârsta adultă”, adaugă medicul chirurg Mihai Ionescu.

Moda hainelor largi ascunde problemele de greutate

Este de observat și noul trend în industria modei, adoptat de copii și adolescenți. Aceștia obișnuiesc să poarte haine cât mai largi, fetele pantaloni cu talia foarte înaltă, cămăși și bluze largi, care camuflează silueta. La polul opus față de moda de acum 20 de ani, spre exemplu, când se purtau hainele cât mai mulate pe corp sau cu expunere generoasă de piele. În acest fel, în prezent, tinerii pot cădea în capcana de a ignora kilogramele în plus știind că nu se observă atunci când ies în societate. Astfel se poate ajunge în stadiul în care, pur și simplu, scapă de sub control asimilarea de kilograme și să treacă de pragul supraponderabilității, mergând spre zona obezității”, spune medicul chirurg Mihai Ionescu.

Puțini știu ce conțin alimentele de tip fast food

„Îi vedem pe tineri ca și mari consumatori de fast food, dulciuri și nu sunt deloc firi sportive. Mulți se bazează pe ideea că aceste obiceiuri nu își lasă amprenta în anii copilăriei. Total greșit! Consumul des de junk food duce la probleme de sănătate pe termen lung, cum ar fi obezitatea, probleme emoționale și de stimă de sine și boli cronice pe termen lung. O singură masă fast-food ar putea adăuga 160 și 310 kilocalorii în plus la aportul caloric zilnic pentru adolescenți și, respectiv, pentru copiii mai mici”, adaugă medicul chirurg Mihai Ionescu.

Efectele neștiute ale mâncării fast food

„Consumul de fast-food de mai mult de trei ori pe săptămână este asociat cu șanse mai mari de tulburări atopice, cum ar fi astmul, eczemele sau rinita, în timp ce severitatea astmului este cu aproape 40% mai mare la adolescenți și mai mult de 25% la copiii mai mici. Consumul de junk food de 4-6 ori pe săptămână duce la scăderea abilităților de matematică și citire în comparație cu copiii care nu au mâncat atât de mult junk food. Apoi, consumul ridicat de calorii, grăsimi, zaharuri în mesele repetate modifică dorințele alimentare ale copilului și face mai puțin probabil ca copilul să mănânce fibre, fructe, lapte și legume. Acest lucru poate duce la șanse mai mari de constipație”, explică medicul chirurg Mihai Ionescu.

Obiceiurile alimentare se formează în copilărie si devin stabile la maturitate. Gustul captivant al fast-food-ului face destul de puțin probabil ca organismul să mai poată savura mai târziu aromele mai puțin complicate și mai puțin picante ale mâncării obișnuite. Se ajunge astfel la obezitate, pe care o vor putea combate doar prin schimbarea radicală a stilului de viață, ori prin operația de micșorare a stomacului, ce îi va ajuta să ingere o cantitate mult mai mică de alimente zilnic, ducând astfel la reechilibrarea greutății.

Mihai Ionescu este medic primar în chirurgie generală, cu competență în chirurgia obezității, oncologică, laparoscopică și chirurgia planșeului pelvin, specializat în combaterea efectelor obezității.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.