Sănătate

Elevă, vaccinată din greșeală cu Johnson. Gheorghiță: „Nu se anticipează niciun risc de sănătate”

Fotografie de arhivă

Președintele CNCAV, Valeriu Gheorghiță, afirmă că, în cazul unei eleve din Cluj-Napoca, cu vârsta de sub 18 ani, căreia i s-a administrat din greșeală vaccinul de la Johnson& Johnson „nu se anticipează niciun risc” cu privire la starea acesteia de sănătate.

Medicul a fost rugat să confirme o informație apărută în presa locală potrivit căreia o elevă sub 18 ani ar fi fost vaccinată din greșeală cu vaccinul de la Johnson&Johnson și să explice de ce s-a întâmplat acest lucru.

„Am vorbit cu directorul DSP Cluj, mi-a confirmat că într-adevăr acest lucru s-a întâmplat. A fost, din câte mi s-a transmis, o eroare la momentul triajului. (…) La momentul la care o persoană vine la triaj, se scanează cartea de identitate și acolo se vede vârsta și în funcție de tipul de vaccin se spune dacă este sau nu eligibil, dacă se poate sau nu vaccina. Persoana a trecut de triaj și a fost vaccinată. Ulterior, în momentul în care s-a încercat să se introducă în RENV vaccinul, evident că nu s-a putut face acest lucru, pentru că a apărut o eroare de introducere, ținând cont că vaccinul cu Johnson în momentul de față are autorizare peste vârsta de 18 ani. Sigur că este un lucru care nu trebuie să se întâmple, (…) există proceduri, există instrucțiuni și fiecare persoană care ajunge în centrul de vaccinare trebuie să efectueze acest triaj. S-a efectuat acest triaj, dar, repet, nu s-a identificat corect vârsta persoanei respective”, a declarat șeful CNCAV, marți, într-o conferință de presă la Palatul Victoria.

El a subliniat că nu se anticipează niciun risc cu privire la starea de sănătate a elevei în cauză.

„Acum întrebarea este, din punct de vedere medical, dacă există vreun risc sau vreo repercusiune asupra stării de sănătate. Nu există, nu se anticipează niciun risc. De ce? Pentru că din punct de vedere al profilului biologic, imunologic, la peste 17 ani, respectiv, 18 ani, organismul nu este diferit ca reactogenitate și ca imunogenitate. (…) Cred că principala recomandare este să ne asigurăm că personalul vaccinator cunoaște foarte bine instrucțiunile și că le și respectă”, a mai declarat Valeriu Gheorghiță.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.