Sănătate

Moderna va dezvolta o doză de rapel specifică pentru varianta Omicron a CoViD-19

Compania Moderna și-a anunțat vineri intenția de a dezvolta o doză de rapel specifică pentru noua variantă Omicron a CoViD-19, detectată în Africa de Sud și clasată „îngrijorătoare” de către OMS, notează AFP.

„Moderna va dezvolta rapid un candidat vaccin pentru o doză de rapel specifică variantei Omicron”, a informat compania americană într-un comunicat.

Acest anunț se înscrie într-o strategie de lucru la doze de rapel specifice pentru variantele îngrijorătoare, potrivit Moderna.

„În 2020-2021, acestea au inclus deja doze de rapel pentru variantele Delta și Beta”, a precizat compania, spunând că „și-a demonstrat în mai multe rânduri capacitatea de a trece noi candidați la stadiul de teste clinice în 60-90 de zile”.

„De la început am spus că pentru a lupta împotriva pandemiei a fost imperativ să fim proactivi în fața evoluției virusului”, a afirmat șeful Moderna, Stéphane Bancel, citat în document.

„Mutațiile variantei Omicron sunt îngrijorătoare și de câteva zile avansăm cât mai repede posibil pentru a ne executa strategia de a lupta împotriva acestei variante”, a adăugat el.

Potențial foarte contagioasă și cu mutații multiple, noua variantă provoacă îngrijorare la nivel mondial pe măsură ce se răspândește din Africa de Sud, determinând lumea să-și închidă treptat frontierele cu sudul continentului african.

În Europa, Belgia a depistat un prim caz. Un caz a fost raportat în Hong Kong și unul în Israel, la o persoană care s-a întors din Malawi.

Laboratorul german BioNTech, aliat cu Pfizer, a spus că studiază noua variantă și așteaptă „cel mai târziu în două săptămâni” primele rezultate ale studiilor care vor permite să se stabilească dacă este capabilă să scape de protecția prin vaccin.

Va dura „câteva săptămâni” pentru a înțelege nivelul de transmisibilitate și virulență al noii variante, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al OMS.

Pentru Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), este „prematur” să se planifice o adaptare a vaccinurilor la varianta Omicron.

Riscul este „de la ridicat la foarte ridicat” ca noua variantă de CoViD-19 să se răspândească în Europa, a anunțat vineri seară agenția de sănătate a UE.

One Comment

  1. Pingback: Răzvan Cherecheș: „Rata de creștere pentru noua tulpină Omicron, incredibilă. De 5 ori mai infecțioasă decât Delta” – Ziarul Mesagerul de Alba

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.