Economie

România semnează Acordul de împrumut cu Comisia Europeană, prin Mecanismul de Redresare și Reziliență, pentru o tranșă de 15 miliarde de euro

Acordul de împrumut prin Mecanismul de Redresare și Reziliență între Comisia Europeană (CE) și România, pentru disponibilizarea unei o prime tranșe, în valoare de aproximativ 15 miliarde de euro, a fost parafat vineri de ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, informează ministerul de resort, într-un comunicat de presă dat publicității sâmbătă.

Conform Ministerului Finanțelor, împrumutul va fi folosit pentru finanțarea deficitului bugetului de stat și pentru refinanțarea datoriei publice guvernamentale, pe baza cheltuielilor bugetare efectuate pentru reformele prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Sumele vor fi disponibilizate în zece rate, în baza îndeplinirii de către partea română a țintelor prevăzute în reformele și investițiile asociate împrumutului. Totodată, Comisia Europeană va disponibiliza o prefinanțare de 13% din împrumut (circa 1,94 miliarde de euro), după intrarea în vigoare a Acordului.

„Am făcut un pas important pentru ca România să primească primii bani prin Mecanismul de Redresare și Reziliență. Este vorba de aproximativ 15 miliarde de euro aferente cheltuielilor bugetare necesare pentru reformele și investițiile prevăzute în PNRR. Acum urmează ca Ministerul Finanțelor să încheie un Acord subsidiar cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin care se vor stabili drepturile și obligațiile părților în aplicarea prevederilor Acordului de împrumut, inclusiv monitorizarea atingerii jaloanelor și a țintelor și întocmirea raportărilor solicitate de Comisia Europeană”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

Potrivit sursei citate, perioada de disponibilitate a împrumutului este 31 decembrie 2026, iar fiecare tragere, inclusiv prefinanțarea, va avea o maturitate de 30 de ani de la data disponibilizării, din care o perioadă de grație de zece ani. Rambursarea se va face în rate egale pe perioada rămasă până la maturitate.

România beneficiază prin PNRR de aproximativ 29,18 miliarde de euro, dintre care 14,24 miliarde de euro grant și restul împrumut.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.