Mozaic

Sute de persoane vor participa la evenimentele de la Alba Iulia dedicate Zilei Naționale

Comuna natală, Galțiu, i-a dedicat fotografului Unirii un bust în chiar centrul localității

Câteva sute de persoane au asistat, marți, pe o vreme capricioasă, cu temperaturi scăzute și ploaie, la manifestările oficiale de la Alba Iulia prilejuite de Ziua Națională a României și de împlinirea a 103 ani de la Marea Unire din 1918, care au inclus, în prima parte a zilei, depuneri de coroane de flori la statuile lui I.I.C. Brătianu, Iuliu Maniu, Mihai Viteazul, Regelui Ferdinand și Reginei Maria și arborarea Drapelului Național în Piața Tricolorului.

„Deși vremea a fost puțin mai rece și mai umedă, iată, au venit o mulțime de oameni care au vrut să vadă cum se petrec aceste ceremoniale. Sigur, au fost și mulți politicieni, oameni de administrație, reprezentanți ai unor localități din județul Alba, am avut prezent și un europarlamentar (Victor Negrescu – nota red.), un consilier al președintelui României (Constantin-Dudu Ionescu – nota red.), deci, până la urmă, cred că s-a acordat importanța cuvenită acestui eveniment”, a declarat primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa.

Un drapel de dimensiuni mari a fost arborat, marți, în Piața Tricolorului din Alba Iulia, nu înainte ca acesta să fie binecuvântat în cadrul unei slujbe religioase. La eveniment au asistat numeroase oficialități județene și locale, parlamentari, dar și turiști veniți special la Alba Iulia pentru a sărbători aici Ziua Națională.

Anterior acestui moment, au fost depuse coroane de flori la statuile lui I.I.C. Brătianu, Iuliu Maniu, voievodului Mihai Viteazul și la busturile Regelui Ferdinand și Reginei Maria. În acordurile Imnului Eroilor, s-au depuse coroane de flori din partea Președinției, Senatului și Camerei Deputaților, Guvernului, Primăriei și Consiliului Local Alba Iulia, Consiliului Județean Alba și a partidelor politice, precum și a altor instituții.

Festivitățile oficiale dedicate Zilei Naționale a României cuprind marți și slujbe de pomenire la cimitirul din Alba Iulia, la mormântul “martirului Unirii”, Ioan Arion, și al „fotografului Unirii”, Samoilă Mârza.

„Martirul Unirii”, Ioan Arion, a fost împușcat în seara de 30 noiembrie 1918, în timp ce venea cu o delegație din satul său natal, Agriș, comuna Iara, din Cluj, pentru a participa la Marea Adunarea Națională.

Rămas în posteritate ca „fotograful Unirii”, Samoilă Mârza a realizat cinci clișee care au imortalizat momente surprinse în timpul Marii Adunări Naționale din 1 Decembrie 1918.

Seara vor avea loc un moment de reconstituire istorică, intitulat „Treceți batalioane române Carpații”, și un concert vocal-simfonic susținut de artiști din Alba și Germania, dedicat cadrelor medicale.

Miercuri, de 1 Decembrie, aproximativ 550 de militari, constituiți în nouă detașamente de defilare pe jos, cărora li se vor alătura nouă detașamente de defilare cu mijloace terestre, de la vehicule de luptă Humvee ale forțelor pentru operații speciale până la transportoare Piranha, vor participa la parada de la Alba Iulia.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.