Politică

Se împlinesc 30 de ani de la adoptarea Constituției. Parlamentul va intra într-o ședință solemnă

Senatul și Camera Deputaților se reunesc, luni, de la ora 13,00, într-o ședință solemnă, dedicată aniversării a 30 de ani de la adoptarea Constituției în vigoare de către Adunarea Constituantă.

Potrivit unui memorandum aprobat de conducerea Parlamentului, sunt invitați să ia cuvântul în această ședință președintele României, premierul și președintele Curții Constituționale.

Vor ține discursuri președinții celor două Camere, dar și reprezentanții grupurilor parlamentare, se arată în memorandumul aprobat de Birourile permanente reunite.

Cum a fost adoptată ultima Constituție

La 8 decembrie 1991, a avut loc referendumul național privind adoptarea Constituției României, extrem de necesară după Revoluția din decembrie 1989 ce a înlăturat dictatura comunistă din țară.

Constituția României, prima de după 1989, a fost adoptată de Adunarea Constituantă la 21 noiembrie 1991 și aprobată prin Referendum național la 8 decembrie, în același an, cu o majoritate semnificativă: din numărul de 10.948.468 de participanți, 77,3% au răspuns afirmativ, 20,49% negativ, voturile nule reprezentând 2,3%.

Constituția adoptată în 1991 a reprezentat cadrul legislativ fundamental pentru organizarea și funcționarea statului și societății românești pe baze democratice. Aceasta a consacrat reinstaurarea democrației constituționale în România, creând premisele pentru afirmarea unui regim politic pluralist.

Elaborarea, dezbaterea și adoptarea noii Constituții a României au durat un an și jumătate.

Noua Constituție a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 233 din 21 noiembrie 1991.

Ziua Constituției

După patru ani de la adoptarea Legii fundamentale, la 13 noiembrie 1995, deputații au adoptat, în cadrul ședinței Camerei, propunerea legislativă privind proclamarea Zilei Constituției României pentru data de 8 decembrie. Plenul Senatului a aprobat, la 5 decembrie 1995, inițiativa legislativă a Camerei.

Constituția adoptată în 1991 a fost modificată și completată prin Legea de revizuire nr. 429/2003. Aceasta a fost aprobată prin referendumul național din 18 – 19 octombrie 2003 și a intrat în vigoare la data de 29 octombrie 2003, data publicării în Monitorul Oficial al României a Hotărârii Curții Constituționale nr. 3 din 22 octombrie 2003, pentru confirmarea rezultatului referendumului.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.