Sănătate, Social

Dramele pandemiei CoViD-19 la nou-născuți: mame care mor, copii prematuri în Terapie Intensivă

Dramele pandemiei de CoViD-19 nu se mai scriu în valul cinci atât de des în spitalele de adulți, acum medicii fiind disperați în privința nou-născuților din România, mai ales cei aduși pe lume de femei nevaccinate, care sunt diagnosticate cu SARS-CoV-2 și mor înainte să apuce să își strângă la piept copiii, tot mai mulți născuți prematur, cu probleme de sănătate, care au o singură șansă la viață în cele câteva spitale din țară, de nivel trei, unde există personal specializat și dotare superioară, cum este cazul Centrului Regional de Neonatologie de la Sibiu, condus de medicul Maria Livia Ognean.

Situația de la Terapia Intensivă Neonatală este una critică, iar mărturie stă confesiunea medicului Maria Livia Ognean, care ne spune ce înseamnă să mergi zilnic, „cu groază, la serviciu, de teama ca nu cumva să se mai nască un copil cu probleme și știi clar că nu ai nici locuri, nici personal suficient să se ocupe de el”.

„Am ajuns la faza în care ne ducem pe fir să vedem monitorul al cui este, când apare o alarmă, să vedem la cine duce firul acela pentru că este o nebunie acolo (Terapia Intensivă Neonatală – nota red.). și astăzi am lăsat două asistente la 14 copii. Toată lumea este obosită. Suntem așa de pe o zi pe alta. Toată lumea este nemulțumită că nu poți face treabă de calitate. Lucrăm cu toții, asistente, rezidenți, medici, infirmiere. În fiecare zi dimineața merg la serviciu cu groază, ce se mai întâmplă, ce mai trebuie să mai rezolvăm. (…) Lucrăm cu mai mulți copii în Terapie Intensivă decât numărul de paturi, dar nu am mai avut de foarte multă vreme o perioadă atât de lungă în care presiunea pe Terapie să fie atât de mare. Încercăm să găsim soluții pentru fiecare copil în parte”, a declarat pentru Agerpres medicul șef al Secției Clinice de Neonatologie din Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu, Maria Livia Ognean.

Paturi insuficiente la Terapia Intensivă Neonatală

La Sibiu sunt zece paturi în Terapia Intensivă Neonatală. Aceste zece paturi nu mai ajung și nici nu sunt suficiente asistente medicale pentru câți copii sunt spitalizați. În prezent, la Sibiu sunt 15 copii care au nevoie de Terapie Intensivă Neonatală, dintre care 14 sunt în Terapie și încă unul în Secția de nou-născuți normali, un copil care nu are nevoie de suport respirator, dar primește îngrijiri de tip terapie intensivă.

“Peste cei 14 din Terapie, am tot avut copii cu probleme și în alte compartimente din secție, unii rămân peste noapte în boxa de reanimare de la sala de naștere, în așteptarea eliberării unui loc în terapie. E absolut jale”, a afirmat medicul Maria Livia Ognean.

Normalitatea ar însemna opt copii în Terapia Intensivă Neonatală de la Sibiu din cele zece paturi pentru a se putea face și curățenie și dezinfecție, nu 12-14-16 copii cum s-a întâmplat în ultimul timp.

„În condiții firești ar trebui să ne ocupăm de opt copii în zece paturi și noi acum avem 14 copii și încă unul care este tot de Terapie și care a ajuns să fie îngrijit în secție. Nu e ce trebuie”, a precizat medicul.

Fuga de vaccin și tragediile pe care le provoacă aceasta

Potrivit acesteia, în spital nici 10% dintre gravide nu sunt vaccinate.

„Merg la Policlinică și vin mamele la control și le întreb de ce nu s-au vaccinat și mi se răspunde aproape constant: ‘A zis medicul de familie că nici gând (să mă vaccinez – n.r.) până după ce alăptez’. Nu îmi vine să cred, nu înțeleg. Problema este că oamenii (se pare că inclusiv colegi medici) nu pricep că, da, nou-născutul se îmbolnăvește rar de CoViD-19, dar îi moare mama, dar se naște prematur – acum avem patru astfel de prematuri în Terapie care s-au născut din mame cu CoViD-19. și ne tot uităm la ei și merg mult mai prost decât ceilalți. Avem și ceilalți prematuri, din mame care nu au CoViD-19, și ei merg mai bine decât cei din mame cu CoViD-19. Studiile recente arată că și în absența unei afectări placentare feții mamelor cu CoViD-19 suferă un proces inflamator care le poate complica evoluția postnatală. și noi vedem deja acest lucru. Nou-născutul tot suferă, dacă mama lui este bolnavă și face preeclampsie și eclampsie și naște prematur și face complicații sau chiar moare de CoViD-19, cum să nu sufere copilul acela?!”, a atras atenția Maria Livia Ognean.

Medicul sibian spune că deja sunt cazuri și în acest an de decese la mame nevaccinate, cu CoViD-19.

„Au transferat de la Sibiu la Târgu Mureș o gravidă de 35 de săptămâni cu infarct. A ajuns la Mureș, i-au pus stent, au apărut complicații, copilul a fost extras de urgență, a murit mama, avea CoViD. O mamă pe care noi o știam și care avea acasă o fetiță de 4 ani care a fost născută foarte prematur, cu 800 de grame. Drame care se pot evita”, a arătat aceasta.

Neonatologul sibian face apel la femeile gravide să se vaccineze împotriva noului coronavirus.

„Este foarte grav. Poate pare că nu se întâmplă nimic cu nou-născutul, dar se întâmplă și nu se întâmplă lucruri mărunte, că nu îți e totuna să te naști cu o mie de grame, cu 800 de grame, la 24-27 de săptămâni sau cu 3,5 kilograme, la termen. Nu își e totuna dacă mai ai sau nu mai ai mamă. Nu îți e totuna dacă mama face preeclampsie și naște; ești dusă în Reanimare, stai acolo o săptămână și, ca mamă, nu îți vezi copilul o săptămână și copilul nu își simte și nu își cunoaște mama. Acestea toate contează”, a arătat medicul.

Terapiile Intensive de nou-născuți din țară se confruntă cu mai multe probleme: puține asistente, insuficiente, există o criză a locurilor de terapie intensivă, dotarea care nu ține pasul cu nevoile și cu numărul de femei cu sarcini cu risc care nasc tot mai des copii cu probleme. și la toate acestea se adaugă pandemia de CoViD-19 și teama de vaccin.

Ținuți în viață de donații benevole

„Copiii au o șansă datorită donațiilor și proiectelor pe care le-am făcut. Nu este vorba doar de echipamente, ci și de consumabile. Consumabilele sunt susținute teoretic printr-un program al Ministerului Sănătății destinat terapiilor intensive neonatale. În fiecare an, aceste fonduri alocate scad vertiginos până în anul cu alegeri, când cresc un pic, după care iar se duc în jos”, mai spune Maria Livia Ognean.

Când un copil se naște în România cu probleme, el are nevoie de cele mai bune condiții și mai ales de un loc liber într-un spital cu o Terapie Intensivă de nivel trei. Spitalele obișnuiesc să își transfere pacienții între ele, dar asta înseamnă riscuri în plus, pentru că este vorba despre copii prematuri, care de regulă sunt transportați cu elicopterul SMURD, cu aparatură, cu personal care să-i supravegheze. Însă nu transportul în sine este cea mai mare problemă, ci găsirea unui loc liber la Terapia Intensivă Neonatală.

„Teoretic, copiii se pot transfera, dar problema este că același lucru se întâmplă în toate Terapiile Intensive de nivel 3 din țară, nu numai la noi – nu sunt locuri suficiente. Cele mai apropiate Terapii Intensive de nivel 3 sunt la Brașov și Târgu Mureș. Un asemenea copil este foarte greu de transferat, pentru că nu există locuri. Nu există suficiente locuri de Terapie Intensivă în țară. O statistică făcută de Salvați Copiii România arată că maxim 60% din paturile de Terapie necesare pentru nou-născuți în România există și este un deficit de 40%. (…) Înainte de Anul Nou și după Anul Nou, Timișoara avea copii peste numărul de paturi, Târgu Mureș avea copii peste numărul de paturi, Brașovul avea și el copii peste numărul de paturi. Suna disperat, înainte de Anul Nou, Piteștiul că tot Bucureștiul era plin, că nu era loc în Craiova, nu era loc în Târgoviște și aveau un copil de trimis și nu găseau un loc pentru el”, a povestit Maria Livia Ognean.

„Aventura nașterii” în Alba

Unul dintre cei 14 copii din Terapia Neonatală de la Sibiu a fost adus pe lume în județul Alba, de o mamă cu CoViD-19, care a decedat ulterior. Copilul nu a avut, în maternitatea unde s-a născut, condițiile cele mai bune să supraviețuiască și ar fi trebuit transportat la Sibiu, dar pentru că aici nu au fost locuri a fost dus de urgență cu elicopterul la Oradea. Cum s-a eliberat un loc la Sibiu, micuțul a fost transferat de la Oradea și în prezent este îngrijit de personalul condus de Maria Livia Ognean.

„Este o aventură întreagă dacă se naște un copil la Alba și ni s-a întâmplat în perioada aceasta să nu îl putem primi, pentru că Alba ține de noi. Este o aventură întreagă pentru cei care sunt la nivelul 2 sau la nivelul 1 și au un copil de transferat să-i caute un loc în țară. Sunt telefoane nesfârșite. Unul dintre copiii pe care îi avem în Terapia Intensivă s-a născut la Alba cu 800 de grame, a fost nevoie să fie transferat la Oradea, pentru că noi în momentul respectiv nu aveam locuri. În momentul în care noi am avut loc în Terapia Intensivă, am adus copilul la Sibiu, cu elicopterul. Este normal?! Ca să nu mai zic că i-a murit mama la două-trei zile de la naștere, la Alba, de CoViD-19”, a menționat medicul.

Părinți de copii prematuri spitalizați la Sibiu și companii din județul Alba se numără printre cei care donează bani Asociației Baby Care, condusă de Maria Livia Ognean.

„Din fericire, în toată perioada aceasta de sfârșit de an, am avut bucuria să vedem că oamenii din Sibiu, comunitatea are încredere în noi și au fost multe companii care ne-au făcut donații, companii mari, care ne sunt alături de ani de zile, companii din județul Sibiu, chiar și din județul Alba și nu numai. Există oameni care ne donează în fiecare an. Spre exemplu, este o familie din Sebeș care ne donează în fiecare an câte o mie de lei, au avut gemeni la noi și cred că au 12 ani acum copiii. Există un domn care în fiecare an ne donează în euro și nu a avut copilul la noi. Fără donațiile acestea, doar cu ce a investit ministerul în Terapiile Intensive, te uiți la ei (la copii – nota red.)”, mai arată Maria Livia Ognean.

Copiii care au ajuns la Terapia Intensivă Neonatală de la Sibiu, înainte de Crăciun, stau aici cel puțin două – trei luni, până reușesc să ia în greutate. Unii dintre copiii prematuri s-au născut chiar și cu o greutate de 600 – 700 de grame.

Dacă tu nu investești în neonatologie, nu investești în viitor

În România este nevoie urgentă de o strategie și de finanțare pentru mamă și copil, atenționează medicul șef al Secției Clinice de Neonatologie din Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu.

„Copilul și mama sunt viitorul. De la programarea unei sarcini, la monitorizarea unei sarcini, la identificarea sarcinilor cu risc, la nașterea și îngrijirea unui nou-născut și nou-născutul în Terapia Intensivă, acesta este viitorul. Dacă tu nu investești aici, nu investești în viitorul tău. Aceasta trebuie să fie o prioritate. Pe lângă educație”, a subliniat Maria Livia Ognean.

Aceasta atrage atenția și în ceea ce privește mamele minore.

„Și noi suntem sub presiunea CoViD-19, Terapia funcționează inclusiv și pentru copiii din mame cu CoViD-19. Copiii au rareori CoViD-19, dar se nasc prematuri și extrem de prematuri, cu complicațiile aferente. (…) Iar ceea ce se întâmplă acum în Terapia Intensivă este o reflectare exactă a ceea ce se întâmplă în societate: gravide nevaccinate nasc copii prematuri și copii care la rândul lor au nevoie de Terapie Intensivă. La mame minore, am intrat în top 10 național. Una din 7-8 gravide care naște la Sibiu este minoră. Mamele minore nasc copii prematuri, nasc copii cu greutate mică, nasc copii cu malformații. Nu avem niciun fel de măsură ca lucrurile acestea să se oprească. Educație? Nici gând. Educație pentru sănătate? O glumă. Realități. Vârsta la care mamele fac copii crește, odată cu asta crește riscul de afecțiuni cronice la mame. Diabetul? Incredibil. Acum 5-6 ani de zile, dacă aveam un caz de diabet pe lună, era mare lucru. Acum diabetul este la ordinea zilei, trei-patru mame pe săptămână. Hipertensiunea. Sunt convinsă că a contribuit și CoViD-19 la treaba aceasta, vârsta mamei, stresul, toate acestea se adună. Mame cu hipertensiune, cu preeclampsie, nasc prematuri, nasc copii cu greutate mică la naștere. Vârsta înaintată, probleme de fertilitate. Sarcini obținute prin fertilizări, copii care se nasc prematuri din sarcini multiple, iarăși copii care ajung la Terapia Intensivă”, a explicat medicul.

„Asta este Terapia Intensivă, oglinda a ceea ce se întâmplă social, educațional, economic în România.”
medicul Maria Livia Ognean

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.