Administrație

Ministrul Dan Vîlceanu, întâlnire de lucru cu conducerea ADR Centru

Ministrul Dan Vîlceanu a stat de vorbă cu reprezentanții Agenției Regionale de Dezvoltare Centru pentru pregătirea aplicării Planului Național de Redresare și Reziliență

Stabilirea procedurii de implementare a atribuțiilor alocate Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), consolidarea procesului de dezvoltare regională și absorbția eficientă a fondurilor europene au fost principalele teme abordate în cadrul unei întâlniri de lucru avute vineri, la Alba Iulia, de ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, cu conducerea ADR Centru.

„Prin Ordonanță de Urgență, Agențiile de Dezvoltare Regională (ADR) au fost incluse în sistemul de gestionare a investițiilor din trei componente ale PNRR: Sănătate, Educație și Reforme sociale. Singurul responsabil de implementarea reformelor e statul român, prin Guvern, de aceea ministerele sunt autorități contractante. În cadrul acestor reforme, există proiecte punctuale ce duc la creșterea calității vieții la nivel local. De exemplu, o investiție din cadrul PNRR pe unul din domeniile menționate care se derulează într-o anumită localitate din Regiunea Centru se poate face prin ADR Centru, astfel ADR Centru va fi instituția care gestionează acea investiție. După aceea, sunt transmise raportări până la ministerul de resort care, practic, în momentul în care are toate datele din țară, de la toate localitățile care trebuie să facă investiții similare, are o sinteză, o viziune de ansamblu asupra proiectelor, dacă sunt legate de anumite reforme, sau sunt investiții punctuale, jaloane care trebuie atinse în acest proces care se va încheia în anul 2026”, a declarat, potrivit unui comunicat transmis Agerpres de ADR Centru, ministrul Dan Vîlceanu.

La discuții au participat, pe lângă directorul general al ADR Centru, Simion Crețu, și membrii Comitetul Director al ADR Centru, prefectul de Alba, Nicolae Albu, președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, și vicepreședintele CJ Alba, Marius Hațegan.

„Principalele teme abordate au constat în stabilirea procedurii de implementare a atribuțiilor alocate ADR Centru prin PNRR, consolidarea procesului de dezvoltare regională și absorbția eficientă a fondurilor europene”, arată sursa citată.

Conform comunicatului, au fost analizate aspecte concrete referitoare la implementarea Programului Operațional Regional 2014-2020 în cele șase județe ale regiunii Centru, dar și stadiul pregătirii viitorului Program Operațional Regional Centru 2021-2027. Totodată, au fost prezentate nevoile de dezvoltare ale Regiunii Centru, dar și prioritățile și acțiunile care fac obiectul strategiei de dezvoltare, care urmărește atingerea unor obiective specifice, în următorii ani.

„Delegației MIPE i-au fost prezentate pe parcursul întâlnirii și date concrete privind stadiul implementării actuale a POR 2014-2020, cel mai important program pe care Agenția îl coordonează în acest moment la nivel regional. S-a vorbit despre impactul pe care îl au asupra creșterii calității vieții cele aproape 1.100 proiecte contractate sau aflate în proces de precontractare în Regiunea Centru, proiecte a căror valoare totală depășește 1,6 miliarde euro”, se mai arată în comunicatul ADR Centru.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.