Administrație

Municipalitatea va restaura casa primului primar român al orașului Alba Iulia

Casa Camil Velican (foto: albaiuliaqr.ro)

Casa primului primar român al municipiului Alba Iulia, Camil Velican, și în care în decembrie 1918 au avut loc primele ședințe de lucru ale Consiliului Dirigent, urmează să fie restaurată de către municipalitate, care a alocat aproape 6 milioane de lei pentru investiție.

Întrunit joi în ședință ordinară, Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia a aprobat o hotărâre prin care, având în vedere piața de investiții/construcții, s-a actualizat practic devizul general, valoarea inițială estimată fiind de peste 4,3 milioane de lei. Potrivit indicatorilor tehnico-economici, valoarea totală a investiției, inclusiv TVA, este de 5.918.681,30 de lei. Durata de realizare a investiției, care va fi finanțată de la bugetul local și alte surse, este de 8 luni.

Proiectul de restaurare/reabilitare și punere în valoare a casei memoriale, aflată acum într-o stare avansată de degradare, este inclus în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană a municipiului Alba lulia, actualizată pentru perioada 2014-2023.

Imobilul a fost achiziționat de administrația locală în 2016, cu 535.548 de lei. Se preconiza atunci ca, până la 1 Decembrie 2018, să fie amenajată Casa Memorială „Camil Velican”.

În prezent, imobilul se află într-o stare tehnică precară, iar pentru restaurarea și punerea în valoare a acestui monument istoric sunt necesare lucrări de intervenție ce presupun refacerea elementelor constructive distruse și degradate de trecerea timpului, repararea acoperișului (refacerea șarpantei și a învelitorii), refacerea ornamentelor și a tencuielilor interioare și exterioare, refacerea soclului, a pardoselilor și a tâmplăriei din lemn, amenajarea curții și a împrejmuirii.

Imobilul a fost construit la începutul secolului al XX-lea, în 1903, și are o valoare simbolică deosebită pentru că a găzduit mai multe întâlniri ale fruntașilor ardeleni care au discutat o serie de probleme organizatorice legate de Marea Adunare Națională din 1 Decembrie 1918, precum și ședințele de la Alba Iulia ale organismului desemnat drept Guvern al Transilvaniei.

„Casa familiei Velican a devenit unul dintre principalele locuri stabilite pentru primirea delegaților și de întâlnire a fruntașilor ardeleni în vederea organizării zilei de l Decembrie. Consfătuirile începeau de dimineața și adesea se terminau târziu în noapte. (…) A fost aleasă această casă deoarece era încăpătoare, clădirile instituțiilor din oraș fiind ocupate de autoritățile administrației austro-ungare. Un alt criteriu a fost acela că familia Velican avea vechi relații cu luptătorii marcanți pentru cauza Unirii. (…) Consiliul Dirigent a funcționat aici, până la strămutarea sa la Sibiu, pe 4 decembrie 1918”, potrivit unui articol semnat de către nepoata lui Camil Velican, Elena Giurgiuman, și apărut în urmă cu mai mulți ani într-o revistă cu profil istoric din Alba Iulia – Dacoromania.

Ca o recunoaștere a valorii lui organizatorice, Camil Velican a fost numit pe 3 decembrie 1918 primar al orașului Alba Iulia, devenind, totodată, și primul primar român din acest oraș. Între 1922-1926 a ocupat funcția de prefect, calitate în care a organizat festivitățile încoronării din octombrie 1922. Pe plan politic, a fost organizatorul Partidului Național Liberal în Alba.

Avocatul Camil Velican a decedat în 1937, la vârsta de 58 de ani. Odată cu venirea regimului comunist la putere, soția sa, Georgeta, a fost persecutată și arestată. În anul 1950, casa i-a fost naționalizată, Georgeta Velican fiind evacuată din locuință în doar patru ore. În 1952, i s-a impus domiciliu obligatoriu la Ocna Mureș. A decedat în 1968, în casa unei nepoate din Cluj. A primit post mortem titlul de “luptător pentru rezistența anticomunistă”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.