Sănătate

Dr. Szabó Béla: Cancerul de col uterin – între puținele forme de cancer care poate fi prevenită aproape 100%

Coordonatorul Centrului de prevenire a cancerului de col uterin din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Târgu Mureș, profesor doctor Szabó Béla, susține că una dintre puținele forme de cancer care poate fi prevenită aproape în totalitate prin vaccinare este cancerul de col uterin, iar din acest motiv a îndemnat femeile să acceseze testele gratuite oferite printr-un proiect european.

„Cancerul de col uterin este una dintre puținele forme de cancer care ar putea fi prevenită aproape 100% prin vaccinare și depistare precoce. În cazul cancerului de col uterin există o metodă ieftină, nedureroasă, neinvazivă care este în măsură ca într-o proporție de 96% să depisteze la timp leziunile precanceroase – testul Babeș Papanicolau. În acest moment, facilitățile din partea sistemului sanitar sunt date: există un proiect în derulare care asigură toate condițiile pentru accesul gratuit al tuturor categoriilor din populația feminină la acest test. Acum este rândul dumneavoastră să vă prezentați la acest test și să beneficiați de avantajele acestei metode de depistare precoce a cancerului de col uterin. Vă așteptăm la testare”, a afirmat, luni, profesor doctor Szabó Béla, într-un comunicat de presă.

Szabó Béla a făcut referire la testele gratuite Babeș Papanicolau care se efectuează în cadrul proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru”, derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiințe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Pentru ca femeile să aibă un acces cât mai facil la aceste testări Babeș Papanicolau, inițiatorii proiectului se deplasează în diferite localități din Regiunea Centru, cu o caravană mobilă, dotată cu aparatură performantă.

SCJU Târgu Mureș a precizat, luni, că această caravană mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin va fi prezentă în perioada 24-26 mai în județul Harghita, în localitățile Vlăhița, Căpâlnița, Borsec, Corbu și Tulgheș, iar la aceasta sunt invitate femeile cu vârste cuprinse între 24 și 29 de ani.

„În cadrul acestei acțiuni, femeile cu vârsta între 24 și 29 de ani vor beneficia de consult de specialitate și le vor fi recoltate probe pentru testare Babeș Papanicolau, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin (…) De asemenea, tot în cadrul acestor evenimente vor avea loc acțiuni de informare-educare-conștientizare cu scopul de a atrage atenția autorităților publice asupra importanței derulării unui screening de col uterin la nivel regiunii Centru, de a crește numărul femeilor care se duc regulat la controale medicale și care conștientizează importanța depistării precoce a cancerului, precum și de a influența percepțiile și atitudinea societății pentru a schimba obiceiurile și comportamentele membrilor săi”, a precizat SCJU Târgu Mureș.

Managerul proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru”, dr Cosmina Cristina Uzun, a arătat că acțiunea are ca obiectiv creșterea accesului la programe de sănătate, prevenție, depistare precoce (screening) diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din Regiunea Centru, dintre care minim 50% aparțin grupurilor vulnerabile.

„În teorie, toată lumea este conștientă de importanța controalelor de rutină, însă, în tumultul vieții de zi cu zi, amânăm în continuu vizita la medic. 5 minute dedicate vizitei la medicul ginecolog și testării Babeș-Papanicolaou te poate feri de neplăceri și chiar îți poate salva viața. Te invităm să pui grija pentru sănătate în topul listei de priorități! Testează-te! Îți poate salva viața!”, a declarat dr. Cosmina Cristina Uzun.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.