Sănătate

Peste 200 de cazuri de variolă a maimuței, confirmate în lume. Care este probabilitatea de contagiune și categoria de risc

Numărul de cazuri confirmate de variola maimuței la nivel mondial a ajuns miercuri la 219 în afara țărilor în care boala este endemică, potrivit unui raport publicat Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), scrie AFP.

În total, 19 țări în care boala este neobișnuită, majoritatea în Europa, au raportat cel puțin un caz confirmat, indică ECDC într-o notă epidemiologică publicată miercuri seară.

„Majoritatea cazurilor sunt bărbați tineri, identificându-se ca bărbați având relații sexuale cu bărbați. Nu au fost niciun deces”, a precizat agenția europeană cu sediul la Stockholm.

În afara celor 11 țări africane în care această boală rară este endemică, trei țări concentrează în prezent majoritatea cazurilor confirmate: Marea Britanie, prima țară în care au fost observate cazuri neobișnuite la începutul lui mai (71 de cazuri), Spania (51) și Portugalia ( 37), potrivit ECDC.

Europa concentrează majoritatea cazurilor cu 191 de cazuri, dintre care 118 în țările din UE. Canada (15), Statele Unite (9), Australia (2), Israel (1) și Emiratele Arabe Unite (1) sunt cele șase țări din afara Europei cu cazuri considerate confirmate.

Cazurile suspecte nu sunt luate în considerare în bilanț.

Numărul total de cazuri identificate miercuri de ECDC a crescut de peste cinci ori de la primul său raport la 20 mai, când agenția a anunțat 38 de cazuri.

Luni, în prima sa evaluare a riscurilor, ECDC a considerat, totuși, că probabilitatea de contagiune în populație era în general „foarte scăzută”, dar că, pe de altă parte, este „ridicată” la persoanele cu mai mulți parteneri sexuali.

În aceeași zi, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a confirmat o situație „atipică”, dar a considerat că este posibilă „oprirea” acestei transmiteri a bolii între oameni.

Boala, o variantă mai puțin periculoasă a variolei eradicate de aproximativ patruzeci de ani, este endemică în 11 țări din Africa de Vest și din Africa Centrală.

Începe cu febră mare și progresează rapid până la o erupție cutanată, cu formarea de cruste.

Nu există tratamente sau vaccinuri specifice pentru variola maimuțelor, dar multiplicarea cazurilor poate fi stopată prin vaccinarea împotriva variolei, a mai explicat OMS.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.