Social

Prințul Charles a revenit în România

Prințul Charles și principesa Margareta, într-una din casele din România ale moștenitorului tronului Marii Britanii (fotografie de arhivă)

Prințul Charles al Marii Britanii, care a sosit miercuri într-o vizită în România, și-a petrecut ziua de joi la casa sa din Valea Zălanului, o mică localitate din județul Covasna, unde a venit ani la rând într-o scurtă vacanță.

Din cauza pandemiei, Prințul Charles nu a mai fost în ultimii doi ani în țara noastră, dar a continuat să promoveze patrimoniul cultural și peisajele naturale ale României.

Într-un film prezentat în anul 2020 la Valea Zălanului, realizat de jurnalistul britanic Charlie Ottley, producătorul seriei de documentare Wild Carpathia, cu scopul de a sprijini industria turismului din România, prințul Charles spune că a venit pentru prima dată în România în urmă cu 20 de ani și că a descoperit o țară “uimitoare”, menționând că țara noastră ocupă un loc deosebit în inima sa, iar la fiecare vizită o parte din el “se simte acasă”.

„România este o țară uimitor de diversă, de la Delta Dunării, cea mai mare și mai sălbatică zonă umedă a Europei, la pădurile, izvoarele și mănăstirile Bucovinei, Moldovei și Maramureșului, colinele Apusenilor sau întinderile nelocuite ale Harghitei, colecțiile neprețuite din muzeele Bucureștiului sau frumusețea sălbatică a defileului Porțile de Fier, castelele, munții și satele săsești ale Transilvaniei sau văile retrase ale Banatului și Crișanei. Moștenirea istorică a României se întinde în trecut până la fortărețele dacilor și cetățile grecești Histria și Argamun. O atât de bogată diversitate naturală și culturală reunite sub același drapel e remarcabilă și e una dintre caracteristicile care fac din România acest colț deosebit al Europei. Remorcabilă în aceeași măsură este hotărârea poporului român de a-și conserva și păstra patrimoniul, de a nu lăsa să se piardă meșteșugurile și tradițiile și de a păstra ce-i mai bun din trecut pe măsură ce construiește un viitor mai senin. Mă bucură nespus că numeroasele comori ale României ajung să fie cunoscute și apreciate de tot mai mulți oameni”, a spus prințul Charles, naratorul acestui scurtmetraj.

Alteța Sa i-a îndemnat pe români să-și descopere țara și să fie mândri de natura, fauna sălbatică, gastronomia, tradițiile și cultura lor, menționând, totodată, că momentul în care va putea reveni în România va fi pentru el „o ocazie deosebită, pe care o va prețui”.

„România ocupă un loc deosebit în inima mea. Îl număr printre strămoșii mei pe Vlad Țepeș, ceea ce ar putea explica de ce la fiecare vizită o parte din mine se simte acasă. Voi continua, atât cât îmi va sta în putință, să pledez pentru importanța protejării și celebrării comorilor unice ale României, a satelor, a clădirilor istorice, a tradiției culinare, a prețioasei biodiversității, a faunei sălbatice și a pădurilor maiestuoase”, a mai spus prințul Charles.

Valea Zălanului este un cătun izolat din zona Baraoltului, în care trăiesc puțin peste 100 de oameni, majoritatea vârstnici, care se îndeletnicesc cu agricultura și creșterea animalelor. Ca să ajungi în acest sat trebuie să parcurgi vreo 14 kilometri prin pustietate, pe un drum îngust de țară, pe care abia dacă încap două căruțe în același timp.

Pe vremuri, spun localnicii, la Valea Zălanului a funcționat prima fabrică de sticlă din Transilvania, care a furnizat geamuri colorate pentru Biserica Neagră din Brașov și Catedralei Sfântul Mihail din Cluj. Glăjăria a fost construită de familia contelui Kalnoky, dar, în 1860, fabrica a fost distrusă de un incendiu și nu s-a reconstruit.

Casele și-au păstrat arhitectura tradițională și farmecul ancestral, iar în urmă cu mai bine de un deceniu, prințul Charles a cumpărat un conac vechi, aflat la marginea satului, pe care l-a restaurat și l-a transformat în reședință de vacanță.

În urmă cu câțiva ani, prestigioasa revistă americană “Vanity Fair” a menționat conacul din Valea Zălanului printre cele mai frumoase proprietăți din lume, acesta putând fi închiriat de către turiști.

Atunci când vine la Valea Zălanului, prințul Charles obișnuiește să își petreacă timpul plimbându-se prin pădure, studiind florile de câmp, gustând bucate tradiționale, dormind în așternuturi țesute în casă sau, pur și simplu, odihnindu-se la umbra copacilor.

Oamenii din Valea Zălanului nu au știut o bună bucată de vreme, până când ziariștii au „năvălit” cu camerele de filmat și au început să pună întrebări, că străinul care a cumpărat conacul vechi, de la capătul satului, este fiul reginei Marii Britanii.

Prințul Charles mai are și alte proprietăți în Transilvania – clădiri vechi pe care le-a salvat de la distrugere, inclusiv în localitatea Viscri din județul Brașov, pe care, potrivit unor surse, o va vizita în cursul zilei de vineri.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.