Social

Cod Portocaliu de instabilitate atmosferică în tot județul Alba. Ce-i de făcut în caz de furtună?

Începând de duminică, 29 mai 2022, ora 14:00 până luni, 30 mai 2022, ora 3:00, întreg județul Alba se află sub avertizarea de Cod Portocaliu, care vizează instabilitate atmosferică temporar-accentuată și ploi abundente, informează Inspectoratul pentru Situații de Urgență Alba.

Având în vedere avertizările primite, s-a dispus activarea Grupei Operative din cadrul Centrului Operațional al ISU Alba, începând cu ora 14:00, pentru a monitoriza permanent situația.

Ca principală măsură, ISU Alba a înștiințat fiecare UAT din județ, cu privire la fenomenele meteorologice prognozate și a transmis măsurile ce trebuie luate pentru a preveni evenimentele care ar putea pune în pericol siguranța cetățenilor sau produce pagube materiale.

Ca măsură suplimentară, au fost prealertate toate subunitățile, iîn vederea ridicării nivelului de operaționalizare a tehnicii din dotare, specifice tipurilor de risc posibile în urma avertizărilor primite.

Pentru optimizarea misiunilor de răspuns la potențialele efecte generate de fenomenele meteorologice preconizate, pompierii din cadrul ISU Alba sunt pregătiți să asigure în cel mai scurt timp intervențiile pentru limitarea efectelor produse de situațiile de urgență, forțele de intervenție fiind suplimentate la nevoie.

Măsuri de urmat în cazul producerii unei furtuni

  • întrerupeți orice activități în aer liber
  • dacă vă surprinde furtuna, intrați în casă, într-o construcție sau într-un autoturism pentru a nu fi loviți de obiecte, pomi/crengi, stâlpi
  • închideți bine ferestrele și ușile
  • dacă vă aflați într-o zonă deschisă (câmp, plajă, o ambarcațiune pe apă), așezați-vă ghemuit, puneți mâinile pe urechi și pe cap, iar capul între genunchi
  • evitați obiectele înalte, precum un copac izolat în zonă deschisă, câmpuri, plaje sau ambarcațiuni pe apă, orice obiecte metalice, precum utilaje agricole, echipamente de fermă, motociclete, biciclete
  • dacă vă aflați în pădure, căutați adăpost într-o zonă în care sunt copaci mai puțin înalți
  • dacă sunteți într-o zonă deschisă, mergeți spre o zonă joasă, precum o vale
  • dacă vă aflați pe un lac, ajungeți la mal de urgență și adăpostiți-vă!
  • evitați drumurile inundate (mers, șofat)
  • aveți grijă la firele de curent electric căzute (mai ales în apă), la poduri avariate parțial sau total, la arbori sau clădiri afectate de furtună.

Mai multe informații găsiți pe platforma www.fiipregatit.ro.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.