Social

Primăria Alba Iulia va prelua „Cornul Podeiului”, locul supliciului lui Horia și Cloșca

Primăria municipiului Alba Iulia anunță că începe demersurile pentru preluarea unei porțiuni de teren, „cu importanță deosebită pentru istoria națională a țării noastre”, și anume locul cunoscut drept „Cornul Podeiului”.

Conform memorialistului transilvan Rubin Patiția, tragerea pe roată a lui Horea și Cloșca a avut loc chiar pe platoul de deasupra viilor, de lângă „Porțelanul”, numit Cornul Podeiului.

Primăria dorește valorificarea acestei zone, începând deja primele demersuri – identificarea proprietarilor și evaluarea terenurilor – urmând realizarea, în cel mai scurt timp, unui Plan Urbanistic Zonal și, concomitent, demararea procedurilor de expropriere pentru terenurile în cauză, deoarece proprietarii nu au fost de acord cu prețul rezultat în urma procedurii de evaluare.

„Obiectivul nostru este revitalizarea zonei Dealul Furcilor, crearea de facilități pentru recreere și totodată punerea în valoare a unui ansamblu arhitectural dedicat lui Horea, Cloșca și Crișan, pentru care va fi organizat un concurs de idei. Acel spațiu, plin de istorie, în pământul căruia este sângele martirilor Horea și Cloșca, va fi un loc sacru și de aducere aminte a sacrificiului suprem al înaintașilor noștri”, se arată într-un comunicat al Primăriei municipiului Alba Iulia dat publicității vineri.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.