Economie

Explozia inflației îi reunește în Portugalia pe guvernatorii marilor bănci centrale

Christine Lagarde, guvernatorul Băncii Centrale Europene

Banca Centrală Europeană (BCE) deschide luni seară forumul său anual din sudul Portugaliei, unde guvernatorii băncilor centrale și economiștii ar urma să dezbată cele mai bune mijloace pentru a inversa inflația, stimulată de războiul din Ucraina, transmite AFP.

Aproape 200 de participanți sunt așteptați la forumul anual al BCE de la Sintra (vestul Lisabonei), care după doi ani în format virtual, din cauza pandemiei, va fi organizat în format fizic.

Președintele BCE, Christine Lagarde, va reveni la Sintra după intervenția pe care a avut-o la prima ediție din 2014, când era director general la Fondul Monetar Internațional.

Alături de Christine Lagarde, la Sintra vor fi prezenți președintele Rezervei Federale americane, Jerome Powell, guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, și directorul general al Băncii Reglementelor Internaționale, Agustin Carstens, toți patru urmând să participe la o dezbatere care va avea loc miercuri la finalul forumului.

Discursul lui Christine Lagarde, programat pentru ziua de marți dimineața, va fi urmărit cu atenție de piețele financiare, având în vedere că BCE se pregătește să majoreze dobânda de referință la reuniunea din luna iulie, pentru prima dată în ultimii 11 ani.

Perspectiva scumpirii costului creditului în zona euro a relansat îngrijorările cu privire la o posibilă criză a datoriilor în zona euro, odată cu creșterea diferențelor dintre randamentele la care se împrumută statele din nord și cele din sudul Europei pentru a-și finanța deficitele.

În ultimele săptămâni, oficialii BCE au trebuit să intervină pentru a-i liniști pe investitori și să anunțe că pregătesc un nou “instrument împotriva riscurilor de fragmentare”, astfel încât să reducă așa-numitele „spreads”, diferențele între dobânzile la care se împrumută țările ce se pot împrumuta ieftin de pe piață și celelalte. Orice nou detaliu cu privire la acest subiect va fi urmărit cu atenție la forumul de la Sintra.

Însă tonul discuțiilor riscă să fie unul grav. Potrivit unor surse europene, Christine Lagarde le-a spus vineri șefilor de stat și de guvern din UE, reuniți la summitul de la Bruxelles, că războiul din Ucraina afectează în mod evident economia zonei euro. Activitatea economică suferă ca urmare a creșterii prețului gazelor naturale și materiilor prime importate, ceea ce alimentează o inflație care riscă să dureze.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.