Economie

Seceta extremă va avea impact și asupra următorului an agricol

Seceta extremă afectează producțiile agricole ale României din acest an, însă va avea impact și asupra următorului an agricol, întrucât lucrările nu vor putea fi executate la timp și de calitate, susține președintele Asociației Fermierilor din România (AFR), Daniel Botănoiu.

Acesta consideră că sistemul de irigații ar trebui adaptat la noile tehnologii care să aibă eficiență maximă pentru plante, însă ar trebui utilizate și soiuri de plante tolerante la secetă.

„Trebuie să avem în vedere culturile de toamnă și pe cele din primăvara acestui an când discutăm de anul agricol în deplinătatea sa. Dacă în cazul cerealelor au fost rezultate ceva mai bune, dar și aici discutăm de diminuări de 35% față de anul anterior, în cazul culturilor din primăvara acestui an situația este grea (…) Este un an agricol extrem de greu, mult mai greu decât anul 2020, mai ales că discutăm de un deficit hidric major, avem secetă pedologică și cantități infime de apă la dispoziție. Acum se vede cel mai bine lipsa investițiilor din ultimii ani în sistemul de irigații”, a declarat pentru Agerpres președintele AFR, Daniel Botănoiu.

Potrivit sursei citate, culturile cele mai afectate sunt cele însămânțate în primăvara acestui an: porumb, floarea soarelui, soia, furajele, legumele, dar în egală măsură sunt afectate și pășunile.

„Sunt zone unde porumbul este compromis definitiv”, a adăugat el.

Botănoiu a subliniat că seceta extremă afectează și următorul an agricol, în condițiile în care lucrările agricole nu pot fi executate la timp și de calitate, consumurile de combustibili și materiale vor fi cantitativ mai mari, inputurile scumpe, iar piața blocată.

„Nu au fost precipitații în aproape nicio zonă din România în luna iulie, iar deficitul de apă a depășit 200 de litri pe metru pătrat în multe regiuni. O situație care, pentru agricultură, nu mai poate fi îmbunătățită în acest an”, a spus șeful AFR.

Potrivit acestuia, peste 45% din teritoriul european este afectat de seceta din acest an, ceea ce este „extrem de mult”.

În opinia președintelui Asociației Fermierilor din România, este timpul să împingem lupta împotriva încălzirii globale către nevoia semnificativă de a ne proteja de efectele acesteia, fără a fi nevoie să luăm în considerare doar cauzele ei.

Potrivit ultimelor date furnizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, suprafața totală afectată de secetă este de 89.605 ha, în 19 județe.

Situația suprafețelor la culturile calamitate se raportează zilnic. Până în prezent, au comunicat suprafețe afectate de secetă județele Arad, Bacău, Botoșani, Brăila, Buzău, Călărași, Galați, Giurgiu, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Neamț, Satu Mare, Teleorman, Tulcea, Timiș, Vaslui și Vrancea.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.