Administrație

Activitatea unei pensiuni din Alba a fost suspendată temporar de DSVSA

Sediul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba a dispus suspendarea temporară a activității restaurantului unei pensiuni din județ, din cauza condițiilor structurale improprii, potrivit unui comunicat transmis joi Agerpres.

Inspectorii DSVSA Alba desfășoară în perioada sezonului estival, conform sursei citate, controale tematice pentru siguranța alimentară, fiind acordată „o atenție deosebită” unităților în care crește consumul de alimente, precum săli de evenimente, restaurante, cantine, grădinițe de vară, tabere școlare și pensiuni turistice (cu bloc alimentar).

„În lunile iunie și iulie au fost efectuate peste 121 de controale tematice la astfel de unități, fiind aplicate 11 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 76.000 de lei, conform Hotărârii de Guvern 984/2005 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor. (…). În cazul unei unități s-a dispus suspendarea temporară a activității din cauza condițiilor structurale improprii pentru desfășurarea activității de alimentație publică”, se menționează în comunicat.

Mai exact este vorba de restaurantul unei pensiuni dintr-o localitate din Munții Apuseni.

Potrivit sursei citate, controalele se concentrează în principal pe prevenție și consiliere, iar sancțiunile contravenționale sunt acordate în momentul în care deficiențele constatate inițial nu au fost remediate în intervalul de timp stabilit sau pun în pericol sănătatea consumatorilor.

Între neconformitățile depistate se numără etichetarea și depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare, nerespectarea compartimentării și depozitării separate a produselor alimentare, pe categorii de produse (materiile prime se depozitează separat de alimentele gata de consum), manipularea cu nerespectarea normelor de igienă, inclusiv fără mănuși de protecție, depozitarea alimentelor în spații neigienizate, absența substanțelor de dezinfecție și lipsa monitorizării temperaturilor în spații frigorifice.

„DSVSA Alba depune toate diligențele necesare pentru ca nunțile, botezurile, petrecerile private și alte evenimente să se desfășoare în condiții optime, cu respectarea drepturilor și interesele consumatorilor, iar cei care se cazează în unitățile turistice (în care se servesc alimente gata de consum) să beneficieze de preparate sigure”, se mai arată în comunicat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.