Economie

Blue Air și-a suspendat toate zborurile până pe 12 septembrie

Blue Air Aviation suspendă de marți, 6 septembrie, până luni, 12 septembrie, toate cursele programate a pleca de pe aeroporturile din România, a anunțat compania, printr-un comunicat. Ulterior, compania și-a anulat toate zborurilor, și cele interne și cele internaționale.

Potrivit reprezentanților operatorului aerian, suspendarea zborurilor a fost determinată de faptul că, din cauza popririi tuturor conturilor companiei de către Ministerul Mediului, Blue Air se află în imposibilitatea achitării costurilor curente, necesare pentru operarea zborurilor zilnice.

Toate zborurile planificate din afara României către orice aeroport din România, marți, 6 septembrie 2022, vor fi operate conform orarului publicat, precizează compania.

„Din păcate, această blocare a tuturor conturilor bancare ale Blue Air a venit la scurt timp după declarațiile publice și instigările directe de ‘a nu mai cumpăra bilete Blue Air’ propagate în spațiul public de către un reprezentant cu rang înalt al statului român, respectiv președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC)”, susțin reprezentații companiei.

Aceștia menționează că declarațiile respective au condus la „distrugerea semnificativă a încrederii pasagerilor în Blue Air, generând pierderi de peste 5 milioane de euro”. „Declarațiile și acțiunile iresponsabile ale unui reprezentant al statului român, precum și decizia intempestivă de blocare a tuturor conturilor bancare ale societății, au adus Blue Air în situația nedorită de a își reduce operațiunile pentru perioada imediat următoare, cu scopul de a facilita finalizarea analizei impactului din partea investitorilor și al obținerii autorizațiilor necesare în vederea discuțiilor cu investitorii”, se mai arată în comunicat.

Blue Air este cea mai mare companie aeriană românească după numărul de pasageri transportați, cu un model de business Ultra-Low-Cost (ULC) și cu abordare centrată pe nevoile pasagerilor. Compania are o echipă formată din aproximativ 700 de profesioniști și operează avioane tip Boeing 737. În cei 17 ani de activitate, Blue Air a transportat peste 32 de milioane de pasageri și a zburat peste 340 milioane de kilometri. Compania este certificată IATA Operațional Safety Audit (IOSA) de către Internațional Air Transport Association (IATA) pentru standarde excepționale de operare și este membră cu drepturi depline IATA.

Ce spun autoritățile

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că a avut o discuție cu ministrul Mediului, Barna Tanczos, cu privire la situația creată în urma suspendării zborurilor companiei Blue Air.

„Am vorbit cu ministrul Barna, pentru că poprirea a fost făcută de către AFM și urmează să aibă o discuție cu cei care au luat această decizie și să deblocheze situația pentru că nu putem lăsa românii să aștepte în aeroporturile din care urmau să vină către țară. Este vorba de 3.000 de români”, a spus el.

Întrebat dacă vor exista consecințe, el a răspuns: „Am vorbit cu domnul ministru, așa cum am spus, și urmează să analizăm și să luăm o decizie”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.