Politică

Inițiativă privată. O statuie a Reginei Maria a fost dezvelită la Alba Iulia

Statuia Reginei Maria, dezvelită în apropierea Sălii Unirii din Alba Iulia

O statuie a Reginei Maria, de mari dimensiuni, realizată la inițiativa unor persoane private, a fost dezvelită sâmbătă la Alba Iulia, în proximitatea Sălii Unirii.

La eveniment au participat Custodele Coroanei Române, Margareta, principele Radu și principesa Sofia, patriarhul Daniel, înalți ierarhi ortodocși, fiind prezente și câteva sute de persoane.

Monumentala statuie a fost dezvelită de către Custodele Coroanei Române, Majestatea Sa Margareta, și președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, moment urmat de intonarea Imnului Regal de către Corala „Armonia”.

„Această statuie s-a realizat prin grija unor oameni de suflet”, a spus directorul general al Muzeului Național al Unirii Alba Iulia, Gabriel Rustoiu.

Realizată de sculptorul Mircea Rusu, statuia a fost realizată la comanda mai multor persoane private, printre care fostul procuror general Augustin Lazăr și Mohammad Murad. Potrivit plăcii postate pe soclul statuii, printre cei care au avut rolul de mecena în acest caz se mai numără Matei Miko, Daniel Metz, Ioan Popa, dar și familiile Alexandru Nicolici și Dan Nicolici, Alexandra Lazăr, Septimius Cosmin Suciu, Iuliu Chiorean, Alexandru Rotaru, Călin Iacob Tătaru, Ion Bercu și Victor Florean.

Președintele Asociației „Om pentru om”, Alexandru Nicolici, a spus că „cea mai importantă femeie din istoria României” este astăzi „dăruită de un grup de patrioți adevărați”.

„Numele lor nu contează. În istorie rămâne Regina Maria, care este a noastră, a tuturor, iar cei care am făcut această donație suntem patrioți pentru totdeauna”, a afirmat Alexandru Nicolici.

Statuia a fost amplasată deocamdată lângă Sala Unirii, însă ea va fi mai apoi mutată într-un alt loc din incinta fortificației Vauban.

Dezvelirea statuii a avut loc în cadrul manifestărilor dedicate împlinirii a 100 de ani de la Încoronarea la Alba Iulia ca suverani ai României Mari a Regelui Ferdinand și Reginei Maria.

În fața Catedralei Reîntregirii din Alba Iulia, unde a avut loc Încoronarea, au fost amplasate din 2008 busturile regelui și reginei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.