Sănătate

Suspiciunea de botulism, infirmată și de analizele specialiștilor sanitar-veterinari

Suspiciunea de botulism la o femeie din Alba ca urmare a consumului de pește la conservă nu s-a confirmat nici în urma analizelor efectuate la Laboratorul Național de Referință, a informat, joi, Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba.

În urmă cu zece zile, același lucru a fost constatat și de Institutul Cantacuzino din București.

“Direcția Sanitar-Veterinară si pentru Siguranța Alimentelor Alba informează că rezultatul buletinului de analiză pentru probele alimentare prelevate din lotul suspicionat este negativ. Astfel, suspiciunea de botulism, ca urmare a consumului de pește la conservă, nu se confirmă. Rezultatele analizelor efectuate la Laboratorul Național de Referință arată că toxina botulinică este absentă. De asemenea, rezultatele investigațiilor pentru detecția genelor codificatoare de toxine botulinice sunt negative”, se menționează într-un comunicat transmis joi Agerpres.

Ancheta a fost efectuată ca urmare a unei suspiciuni în urma consumului de pește la conservă de către o persoană din județul Alba.

Şi Direcția de Sănătate Publică (DSP) Alba a anunțat, în 25 octombrie, că femeia suspectă de botulism nu avea această boală, potrivit analizelor efectuate la Institutul Cantacuzino din București.

„În cazul pacientei suspecte de botulism au fost recoltate două probe de sânge, în două zile diferite, transmise la Institutul Cantacuzino. Ambele probe infirmă boala numită botulism”, a anunțat, în 25 octombrie, șeful DSP Alba, Alexandru Sinea.

El a menționat că detalii privind diagnosticul și starea de sănătate a pacientei pot fi puse la dispoziția presei doar de unitatea sanitară unde aceasta era internată, respectiv o clinică din Cluj Napoca.

„O femeie, în vârstă de 45 de ani, din Alba este suspectă de botulism, fiind primul caz înregistrat în istoria recentă a județului. DSP Alba a emis și alerta SRAAF (Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje – sistem de raportare a problemelor legate de siguranța alimentelor în Cadrul UE). Pacienta s-a prezentat marți la Unitatea Primiri Urgențe a Spitalului Județean Alba Iulia, cu simptome caracteristice botulismului (pupile areactive, disfonie, tulburări echilibru, parastezii) și a necesitat internare”, se arăta într-un comunicat dat publicității în 19 octombrie de către DSP Alba.

Deoarece spitalul din Alba Iulia nu deținea ser antibotulinic, acesteia i s-a administrat serul la un spital din Oradea, unde a fost transferată cu un elicopter. De aici, ea a fost transferată ulterior la o unitate medicală din Cluj-Napoca.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.