Politică

Coaliția a ajuns la un acord pentru prețul la energie. Măsura intră în vigoare din ianuarie

Coaliția de guvernare s-a convenit asupra prețului la energia electrică pentru consumatorii casnici pentru perioada următoare. Măsura va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2023.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat că la nivelul coaliției de guvernare s-a convenit asupra prețului la energia electrică pentru consumatorii casnici pentru perioada următoare, respectiv 0,68 lei/kWh pentru un consum lunar sub pragul de 100 kWh, 0,80 lei/kWh pentru un consum lunar între 100 kWh și 255 kWh și 1,3 lei/kWh pentru un consum lunar de peste 255 kWh, măsurile urmând a fi aplicate pentru cel puțin un an, începând cu 1 ianuarie 2023.

Şeful Executivul a făcut precizările, joi, la Vicovu de sus, la finalul unei întâlniri pe care a avut-o cu reprezentanții administrației publice locale din județul Suceava.

„Ieri a fost o decizie pe care am luat-o pe marginea unor formate și date de lucru pe care le-am avut, împreună cu instituțiile care lucrează în domeniu și au responsabilitatea pentru tot ceea ce înseamnă sectorul energetic din țara noastră și am convenit că vom continua să asigurăm prețul de 0,68 de lei pentru cetățenii care consumă până la 100 kWh, 0,80 lei pentru cei care consumă până în 255 kWh. Același preț va fi și pentru cei care consumă peste 255 kWh până la acest plafon, dar ce depășește va avea un alt nivel de plată și este luată în calcul acea sumă pe care ați vehiculat-o de 1,3 lei/kWh”, a declarat Nicolae Ciucă.

El a precizat că pentru IMM-uri s-a stabilit menținerea prețului de 1 leu/kWh, iar pentru marii consumatori – 1,3 lei/kWh.

„Urmează ca toate aceste elemente tehnice să fie cuprinse într-un proiect de ordonanță de urgență”, a adăugat Ciucă.

Premierul a precizat că măsurile anunțate urmează să fi aplicate pentru cel puțin un an, întrebat dacă termenul de aplicare este până în 2025.

„Este foarte dificil să stabilim un ecart de timp atât de mare. Trebuie să vedem că numai anul acesta am venit cu a treia ordonanță. (…) Este nevoie să avem flexibilitatea necesară să putem să ne adaptăm la toată această dinamică. Este important să ne protejăm cetățenii vulnerabili, este important să ne protejăm IMM-urile și este important să ne protejăm inclusiv consumatorii mari, pentru că, practic, discutăm despre competitivitatea produselor românești care ne asigură menținerea în piață. În acest moment, probabil, vom aplica pe încă un an de zile, începând cu 1 ianuarie”, a declarat Ciucă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.