Administrație

Autoritățile locale din Alba s-au deplasat în focarul de coronavirus din Săliștea Deal

Primăria din Săliște a reunit joi pe principalii decidenți din județul Alba în chestiunea pandemiei de coronavirus

Prefectul de Alba și șefii Poliției, Jandarmeriei și Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU), precum și conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Alba s-au deplasat joi în comuna Săliștea, unde există un focar de coronavirus și unde a existat o reticență a unor localnici în a fi testați.

Potrivit unei informări transmise Agerpres, prefectul Nicolae Albu a dispus o analiză la fața locului a situației epidemiologice de la nivelul comunei Săliștea, unde au fost înregistrate până în prezent 12 cazuri de coronavirus, toate în satul Săliștea Deal și unde specialiștii DSP intenționau să efectueze o testare în masă în rândul celor 250 de localnici.

La sediul Primăriei a avut loc joi o ședință de lucru, la care au participat, alături de prefect, șeful IPJ Alba, comisar șef Florin Dogaru, șeful IJJ Alba, colonel Marius Giurea, șeful ISU Alba, colonel Adrian Guia, directorul executiv al DSP Alba, Alexandru Sinea, directorul executiv adjunct al DSP Alba, Daniela Dreghici Popa, primarul Aurel Stănilă și alți reprezentanți ai autorității locale.

„Întrevederea a avut ca temă principală de discuție situația de la nivelul comunei, iar în acest sens s-a dispus punerea în aplicare a unor măsuri de prevenire și combatere a infectării cu virusul CoVid-19”, a transmis Instituția Prefectului județul Alba.

S-a dispus intensificarea măsurilor de menținere a ordinii publice în special în Săliștea Deal, efectuarea de testări în aceeași localitate, urmând ca autoritățile locale să asigure hrana, medicamentele, precum și alte bunuri de necesitate urgentă pentru persoanele vulnerabile izolate la domiciliu sau celor care nu au posibilitate financiară.

„Şedința a fost urmată de o deplasare în teren, în zonele cele mai afectate ale comunei, unde autoritățile au oferit explicații cetățenilor cu privire la importanța respectării măsurilor legale și a procedurilor de lucru, precum și necesitatea testării unui număr cât mai mare de oameni, în vederea depistării posibilelor persoane pozitive și astfel, urmată de luarea măsurilor de limitare a extinderii”, a transmis, la rândul său, DSP Alba.

Instituția trage “un semnal de alarmă” cu privire la “importanța colaborării cetățenilor cu autoritățile” în vederea limitării răspândirii virusului și respectării ordonanțelor militare, precum și a legislației în domeniu.

După confirmarea a 4 cazuri de CoVid-19 în Săliștea Deal, echipe ale DSP Alba s-au deplasat în comunitate în vederea luării măsurilor și demarării unor anchete epidemiologice, conform metodologiei de lucru.

„Cu această ocazie, echipe formate din asistenți medicali comunitari, medici epidemiologi și inspectori sanitari au prelevat peste 60 de probe în vederea efectuării de teste de laborator. În data de 6 mai 2020, odată cu obținerea rezultatelor, au fost confirmate încă 8 persoane ca fiind infectate cu COVID-19. În cel mai scurt timp, acestea au fost transportate pentru îngrijire și supraveghere la unități sanitare din județ specializate în tratarea acestei boli și, totodată, au fost dispuse măsuri de supraveghere și intensificare a măsurilor de izolare prevăzute în legislație”, precizează DSP Alba.

Potrivit reprezentanților DSP, în prezent, numărul cazurilor confirmate în comunitatea din Săliștea Deal este de 12 persoane, la o populație de circa 250 de cetățeni.

Toți contacții celor pozitivi se află izolați la domiciliu.

Potrivit directorului executiv al DSP Alba, din cauza răspândirii unor „fake news” în spațiul public care au avut „un efect de panicare” asupra unei părți a comunității, a existat o „oarecare reticență” a unor cetățeni în a se lăsa testați.

„În cadrul vizitei în teren, am observat că, după ce s-au oferit explicații, cetățenii au înțeles importanța testării”, a conchis Alexandru Sinea.


Primarul din Săliștea, reclamat de săteni pentru că a anunțat testare în masă pentru coronavirus

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.