Sănătate

Rimetea, record național: rată de infectare de 21‰

Cea mai mare rată de infectare cu CoViD-19 din țară la nivel de unitate administrativ-teritorială, respectiv 21 de cazuri la mia de locuitori, se înregistrează într-o comună din Alba, Rimetea, unde funcționează zeci de pensiuni turistice.

De altfel, cu excepția focarului depistat în cadrul unei case de tip familial, unde au fost confirmate 7 cazuri, se presupune că virusul ar fi fost contactat de localnici din rândul turiștilor.

În Rimetea, o comună cu două sate, a fost depistat în ultimele 14 zile un număr relativ mic de cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2, respectiv 21, însă raportat la populația de 1.000 de locuitori, incidența este foarte mare, adică 21 de cazuri la 1.000 de locuitori. Un număr de 7 cazuri provin dintr-un focar apărut într-o casă de tip familial destinată copiilor, 9 sunt în satul Colțești, iar alte 5 în Rimetea.

„Eu cred că din exterior au venit multe probleme”, a declarat, luni, pentru Agerpres, primarul Deak Szekely Szilard Levente.

O comună cu populație preponderent de etnie maghiară, Rimetea, care are în jur de 40 de pensiuni, este vizitată anual de zeci de mii de turiști, mulți dintre ei fiind atrași de condițiile prielnice de aici de a zbura cu parapanta.

„Au fost 7 cazuri la o casă de ocrotire a copiilor, unde a fost un focar, dar eu cred că acolo situația s-a rezolvat. (…) Probabil puteau aduce (virusul – n.r.) chiar și turiștii din alte zone. Eu cred că din exterior au venit multe probleme”, a spus edilul.

Acesta a precizat că, în condițiile în care comuna a intrat în carantină de vineri, Poliția a întors din drum sâmbătă un număr de 1.500 de mașini cu turiști care doreau să vină în Rimetea, mai ales că duminică erau și Floriile catolice.

Primarul a spus că turiștii „nu au avut încotro” și au înțeles că trebuie să-și schimbe planurile, dar au fost și câțiva care, sub pretextul că tranzitează comuna, s-au „aventurat pe dealuri”, iar Poliția a trebuit să meargă după ei.

„Până în 9 aprilie (când expiră cele două săptămâni de carantină – n.r.), turiștii trebuie să evite obiectivul turistic Rimetea. După aceea, îi așteptăm cu drag. Foarte mulți din Rimetea trăiesc doar din turism și vor fi loviți strașnic dacă ține carantina mai mult. De aceea, trebuie să încercăm în următoarele săptămâni să reușim să reducem, cumva, această răspândire”, a spus primarul comunei.

Potrivit unui comunicat publicat pe pagina de Facebook a Primăriei, administrația locală subliniază că, pentru revenirea cât mai rapid la normalitate, la redeschiderea pensiunilor, este nevoie acum de respectarea strictă a regulilor de carantinare.

„De aceea, rugăm turiștii noștri fideli să revină la poalele Pietrei Secuiului (Colții Trascăului) după ridicarea restricțiilor impuse de autoritățile abilitate”, se arată în mesajul Primăriei comunei Rimetea.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.