Politică

Premierul maghiar Viktor Orban vine la Băile Tușnad să vorbească despre regionalizarea României

Premierul Ungariei, Viktor Orban, şi mai mulţi miniştri şi secretari de stat din cabinetul său vor participa şi vor susţine prelegeri pe diferite teme la Universitatea de vară de la Băile Tuşnad, la care sunt aşteptaţi circa 70.000 de participanţi şi unde, printre altele, se va discuta şi despre regionalizarea României, informează Monitorul de Cluj.

Preşedintele executiv al Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, Sándor Krisztina, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că au fost invitaţi în special politicieni maghiari. Ea a mai spus că au fost făcute invitaţii şi către PNL, USR şi Preşedinţia României, dar că, cel puţin deocamdată, n-au fost primite răspunsuri de confirmare a participării reprezentanţilor acestora.

„Ca în fiecare an, şi în acest an pot să vă zic că e foarte greu să invităm oameni politici din Bucureşti care să stea la masă cu noi şi să dezbatem subiecte mai delicate, cum ar fi convieţuirea româno-maghiară, cum ar fi autonomia, folosirea limbii materne în instituţiile publice etc. Ştim ce s-a întâmplat în urmă cu câteva săptămâni în media românească, cum a fost ţinta unor discursuri naţionaliste şi extremiste comunitatea maghiară. Din păcate, încă, politica românească nu s-a maturizat şi e păcat, dacă ne gândim că această universitate de vară a pornit de la nevoia unui dialog româno-maghiar; astăzi, în 2017 încă ne străduim să invităm oameni, politicieni din politica românească”, a spus Sándor Krisztina.

Aceasta a mai spus că printre dezbaterile care vor avea loc în cadrul Universităţii de vară de la Tuşnad vor fi şi cele referitoare la regionalizarea României.

Alte amănunte, pe monitorulcj.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.