Economie

Explodează piața imobiliară din Alba Iulia

Prețurile locuințelor şi terenurilor în Alba Iulia au crescut cu aproape 20 la sută în ultimul an, fiind cea mai mare creștere din 2011. Cele mai scumpe apartamente, cu trei camere, ajung la 80.000 de euro, iar pentru cele mai ieftine prețurile pornesc de la 20.000 de euro.


Dezvoltatorii imobiliari susțin că prețurile apartamentelor cresc pentru că există puține terenuri pe care se pot construirea de blocuri, dar și pentru că cererea este foarte mare în cazul imobilelor puse spre vânzare.

Totodată, oamenii văd un business în cumpărarea de apartamente, deoarece chiria unei locuințe de 45.000 de euro ajunge la 200 – 250 de euro, ceea ce aduce un venit mai mare decât dobânda în cazul unui depozit bancar.

Potrivit specialiștilor, prețurile apartamentelor au crescut după ce angajații care lucrează la Autostrada Sebeș-Turda, la renovarea căii ferate sau la companii din Alba și-au luat chirii în Alba Iulia.

Dezvoltatorii imobiliari susțin că cel mai important criteriu după care este „selectat” un apartament sau o casă, în Alba Iulia, este zona.

Din 2011 până în prezent piața imobiliară a crescut treptat, cu 3, 5 sau 10 la sută, în ultimul an fiind înregistrată cea mai mare creștere, de aproape 20 la sută.

Cele mai mari creșteri au avut loc la blocurile nou construite.

Cele mai scumpe apartamente, cu trei camere, ajung la circa 80.000 de euro, iar pentru a plăti un preț mai mic, o parte din cumpărători se orientează spre cele scoase la licitații de bănci, unde prețurile pornesc de la 20.000 de euro.

Totodată, oamenii care nu au bani să-și cumpere locuințe în zonele populate se orientează spre cele liniștite, ferite de zgomotul produs de mașini. O astfel de zonă este cartierul Tolstoi, care se află în mijlocul orașului, la jumătatea distanței dintre centru și cetate, iar în 10 minute oamenii pot ajunge oriunde au nevoie, Alba Iulia fiind un oraș mic.

Cumpărătorii se feresc de cartierele Ampoi, dar și de blocurile vechi, cu multe etaje, pe care le numesc „ceaușiste” și caută apartamente cu camere spațioase şi decomandate.

Oamenii care au agonisit mai mulți bani vizează construirea sau cumpărarea unei case.

Preţurile la terenuri pentru astfel de construcţii variază între 20 și 80 de euro metru pătrat, iar majoritatea oamenilor cumpără parcele între 300 şi 1.000 de metri pătrați. Totodată, în cazul terenurilor pe care se pot construi blocuri, în funcţie de zonă, prețurile pot ajunge şi la 200 de euro metrul pătrat.

Pentru casele cu trei camere, preţurile variază între 70.000 şi 95.000 de euro, iar spaţiile comerciale se vând cu preţuri între 500 şi 3.000 de euro metrul pătrat, cele mai scumpe fiind pe Bulevardul Revoluției, la intersecția cu Transilvaniei.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.