Administrație

Primarul comunei Ciugud acuză aberațiile legislative privitoare la realizarea investițiilor publice

Vineri, la Prefectura Alba a avut loc o întâlnire cu beneficiarii PNDR 2014-2020, cu scopul „eficientizării gradului de absorbție a fondurilor europene în domeniul dezvoltării rurale”, informează un comunicat al Instituției Prefectului.

Din partea autorităților centrale au fost prezenți secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Alexandru Potor și directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Adrian Ionuț Chesnoiu.

„Aș vrea să încercăm să scoatem și să finalizăm toate proiectele pe care le avem pe tranziție. Este o perioadă extrem de complicată, sunt proiecte începute de foarte mult timp și noi suntem la jumătatea implementării noului PNDR. Trebuie să vedem cum le vom finaliza până la finalul anului 2017, astfel încât să știm exact la debutul analizei măsurilor rămase și a sumelor disponibile în 2018 cum vom redistribui sumele pe care le mai avem la dispoziție în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală și ce măsuri se vor mai lansa”, a transmis directorul AFIR, Adrian Ionuț Chesnoiu, citat de alba24.ro.

În ceea ce privește proiectele în fază de implementare, proiectele cu contracte semnate, secretarul de stat în MADR Alexandru Potor i-a întrebat pe cei prezenți cum se descurcă cu partea de licitații.

Mi se pare aberant ca ANAF să vină de cel puțin 5 ori la o achiziție și există riscul să întârzie cu cel puțin 5 luni această achiziție.

Gheorghe Damian | primarul comunei Ciugud

„Am ridicat problema asta și în Comitetul de monitorizare, din păcate să știți că suntem în 2017, la jumătatea anului, și suntem complet blocați, vorbesc de beneficiarii publici. Mi se pare o mare aberație ceea ce e prevăzut în legea 98/2016 să prinzi PT-ul (nota red.: proiectul tehnic) în valoarea totală a investiției. Odată că avem riscurile ca la achiziția PT să nu mai vină proiectantul de la DALI, să ne trezim cu un PT varză, care după aceea ne ridică mari probleme în execuție. Gândiți-vă că la nivelul primăriilor de comune nu avem experți tehnici să verifice parte de arhitectură, parte de rezistență, parte de instalații și așa mai departe. Pe de altă parte, toată procedura asta ne întârzie foarte mult. Și după aceea ajungem la partea cea mai frumoasă și spectaculoasă, achiziția de lucrări, care numai la noi în România poate să dureze mai mult decât lucrarea în sine, adică minim 6 luni de zile”, a spus primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian.

În replică, directorul general AFIR, Adrian Ionuț Chesnoiu, a recunoscut: „Avem probleme foarte mari cu legea. Noi am făcut o serie de întâlniri, am făcut mai multe propuneri de îmbunătățire a legii și de identificare a unor soluții. Din păcate, nu s-a reușit modificarea legislației până în momentul de față”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.