Administrație

Medicii de familie vor lucra în weekend pentru combaterea epidemiei de rujeolă

Personalul medical al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Alba îşi prelungeşte programul de lucru sâmbătă şi duminică, 29 şi 30 iulie, pentru combaterea epidemiei de rujeolă, decizia fiind luată joi în urma unei întâlniri de lucru cu Instituţia Prefectului Alba şi Casa de Asigurări de Sănătate Alba.

Măsura ar putea fi aplicată şi săptămâna viitoare, în funcţie de acoperirea vaccinală ce va fi realizată la nivelul judeţului, personalul medical considerând că hotărârea este oportună şi „în folosul copiilor şi părinţilor din judeţ”, se arată într-un comunicat al DSP Alba.

„Sâmbătă şi duminică, echipe mixte de specialişti din DSP se vor deplasa în teritoriu pentru sprijin şi verificare a măsurilor luate pentru creşterea acoperirii vaccinale. Unde acoperirea vaccinală este suboptimală se vor lua măsuri de sancţionare conform legislaţiei în vigoare. În acest weekend voi fi şi eu pe teren, alături de personalul medical al instituţiei, medici de familie şi asistenţi medicali comunitari”, a spus directorul DSP Alba, Alexandru Sinea.

De asemenea, medicii din instituţiile de învăţământ şi asistenţii medicali comunitari vor raporta zilnic acţiunile pe care le-au întreprins pentru combaterea epidemiei de rujeolă.

DSP Alba a luat măsuri pentru limitarea extinderii epidemiei de rujeolă şi a înfiinţat şapte centre suplimentare în care pacienţii vor fi vaccinaţi împotriva acestei boli. Aceste centre vor funcţiona în oraşele Aiud (cartierul Hotar), Sebeş (pe strada Câmpului), Ocna Mureş (colonia Monchim) şi în comunele Câlnic (strada Principală), Hopârta (Casa de Copii Silivaş), Ohaba (Ungurei Centru) şi Săsciori (Răchită).

DSP Alba continuă şi acţiunile de identificare a comunităţilor vulnerabile şi vine în întâmpinarea celor care înregistrează o adresabilitate redusă la medicii de familie.

Totodată, instituţia derulează o campanie de vaccinare împotriva rujeolei ce se desfăşoară sub sloganul „Împreună reuşim să salvăm vieţi”, medicii deplasându-se în teritoriu, în zonele afectate de îmbolnăviri. „Astfel de acţiuni şi-au dovedit eficienţa, iar în urma lor nu au mai apărut cazuri noi de îmbolnăviri”, susţine DSP Alba.

Medicii de familie din judeţul Alba deţin, potrivit ultimei centralizări, 2.112 de doze de vaccin ROR, împotriva rujeolei, iar în stocurile DSP Alba se află alte 4.472 de doze.

De la începutul anului, în judeţul Alba au fost confirmate 204 cazuri de rujeolă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.