Educație

S-a terminat: elevii nu vor mai face de serviciu pe şcoală

Ministrul Educaţiei Naţionale, Liviu Pop, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, că din această toamnă, elevii nu vor mai fi nevoiţi să stea de serviciu la intrarea în şcoli, aceştia fiind înlocuiţi de cadrele didactice auxiliare şi cadrele nedidactice.

„Vă mărturisesc că nu sunt susţinătorul acelui elev de serviciu. Violenţa în şcoală este descrescătoare. (…) Dar elevul de serviciu pe şcoală trebuie să dispară ca noţiune, pentru simplul motiv că scoatem din timpul actului de educaţie un elev, îl punem acolo la şcoală ca să facă ce? Intrare, ieşire. Cred că putem găsi la nivelul unităţilor şcolare resurse suficiente în rândul cadrelor didactice auxiliare, care să stea la poartă să facă evidenţa elevilor, nu să stea doi elevi de serviciu, care să fie uneori expuşi dacă nu avem pază în şcoală”, a spus ministrul Educaţiei.

Liviu Pop spune că există şcoli care au rămas deocamdată fără pază asigurată în timpul orelor, pentru că autorităţile locale susţin că nu mai au bani să-i plătească pe paznici.

„Avem şi noi semnale la nivelul Ministerului Educaţiei că există autorităţi locale care renunţă la paza unităţilor, de fapt a elevilor, ei spunând de fapt că trebuie să păzească numai patrimoniul, nu şi elevii. Mai sunt situaţii de genul acesta. În acelaşi timp, Strategia privind combaterea violenţei în şcoli şi siguranţa elevului este o strategie pe care au semnat-o şi reprezentanţii Ministerului Dezvoltării, cei care finanţează mai mult autorităţile locale, decât o facem noi şi Ministerul de Finanţe. În aceste situaţii trebuie găsite soluţii comune. Punctual vom analiza aceste lucruri să vedem unde se duc banii Consiliului Local dacă nu îşi mai permit să păzească şcoala în timpul actului educaţional. Noi vom face la nivelul ministerului o radiografie să vedem cum asigurăm paza copiilor”, a mai precizat Liviu Pop.

„Eu cred că la începutul anului şcolar putem să eliminăm noţiunea elevului de serviciu pe şcoală”

Liviu Pop, ministru al Educației Naționale

Ministrul Educaţiei Naţionale crede că până la începerea anului şcolar, adică până în 11 septembrie, va fi rezolvată paza şcolilor în România şi elevii nu vor fi puşi în pericol.

„Eu cred că autorităţile locale responsabile vor rezolva această problemă până în 11 septembrie”, a mai spus Liviu Pop.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.