Economie

Compania Cupru Min Abrud a sărbătorit 40 de ani de activitate de Ziua Minerului. Ce își doresc șefii ei

Cu ocazia împlinirii a 40 de ani de activitate, conducerea companiei Cupru Min Abrud a decis să aniverseze împlinirea cifrei rotunde cu ocazia Zilei Minerului, sărbătorită în acest an la Abrud.

La evenimentele aniversare au fost invitați nu doar minerii și presa, ci și șefi ai ministerului care coordonează compania. Astfel, a debutat în vizitele pe teren ministrul Economiei, Mihai Fifor, care a fost însoțit de un secretar de stat din minister și de secretarul general de la Ministerului Economiei.

Compania merge, în ultimii ani, în profit, iar conducerea se laudă cu o cantitate record de concentrat extras în 2016: 39.000 de tone de concentrat de cupru (cu o puritate de 20%), din care s-au obținut 7.900 de tone de cupru. Concentratul extras de Cupru Min SA Abrud este dintr-un zăcământ de tip porfiric, care pe lângă cupru conține și alte metale, dintre care în prezent se mai valorifică aurul și argintul.

Cupru Min este o afacere avantajoasă pentru statul român încă din 2006, de când compania înregistrează anual profit. Profitul este asigurat de transparența vânzărilor: Cupru Min SA Abrud vinde concentratul de cupru prin licitație publică internațională, în urma căreia este selectat un trader. Conform ultimei licitații internaționale, în această perioadă este în derulare încheierea unui contract pe o perioadă de doi ani. Anul acesta, la finalul lunii august, se estimează că se va finaliza noua procedură de licitație internațională, prin care Cupru Min își va asigura vânzările viitoare.

În acest context, atât conducerea companiei, cât și ministerul prezent la aniversare, și-au exprimat speranța că această companie va rămâne una de stat, „cel puțin patru ani, cât durează mandatul nostru”, potrivit declarației unuia dintre directorii Cupru Min.

„Nu cred foarte mult în această idee, a privatizării. Eu cred că în momentul de faţă Cupru Min SA arată că trăieşte. Cu investiţii foarte serioase şi sănătoase, Cupru Min SA poate şi este o companie care arată că putem produce la noi în ţară fără niciun fel de problemă”, a susţinut Fifor, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Abrud, întrebat dacă s-a renunţat la varianta privatizării companiei care exploatează zăcământul de la Roşia Poieni, unde se află aproape 60% din rezerva de cupru a României.

Ministrul a subliniat că statul „va rămâne acţionar majoritar, fără niciun fel de dubiu”.

Mihai Fifor nu a explicat de ce i se pare important ca statul să dețină controlul asupra acestei societăți.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.