Educație

Nouă școli din județul Alba beneficiază de granturi în cadrul Proiectului ROSE

În cadrul primei runde a Schemei de Granturi pentru Licee finanțate prin Proiectul privind învățămantul secundar/Romania Secondary Education Project (ROSE) au fost semnate 271 de acorduri de grant, din care nouă acorduri se adresează unor unități școlare din județul Alba, informează Ministerul Educației Naționale.

Cele 271 de licee beneficiare vor derula proiectele finanțate prin granturi pe o perioadă de 4 ani, având ca obiective reducerea ratei de abandon școlar, creșterea ratei de absolvire și îmbunătățirea performanței la examenul de bacalaureat.

În funcție de numărul de elevi înmatriculați la liceu și de rezultatele obținute la examenul de bacalaureat, liceele primesc granturi a căror valoare este cuprinsă între 70.000de euro și 152.500 de euro. Finanțarea totală pentru Runda 1 de granturi a Schemei de Granturi pentru Licee este de 18.350.303 de euro, iar prima tranșă de bani a fost deja trimisă. În cadrul granturilor pentru licee sunt prevăzute 3 categorii de activități eligibile: activități pedagogice și de sprijin, activități extracurriculare și activități de renovare și dotare, mai exact o serie de mici lucrări de modernizare/reparare a spațiilor de școlarizare, respectiv achiziții de bunuri în scop educațional.

În prima categorie sunt incluse activități remediale, tutorat, consiliere, coaching, dezvoltarea personală a elevilor, îndrumare și orientare în carieră, dezvoltarea de abilități socio-emoționale, precum și activități specifice destinate elevilor provenind din grupuri dezavantajate. Grupa a doua de activități cuprinde vizite sau excursii de documentare, stagii de practică/internship, participare la diferite competiții, acțiuni destinate înființării/dezvoltării de rețele școlare etc.

Proiectul privind Învățământul Secundar (Romania Secondary Education Project/ROSE), în valoare totală de 200 de milioane de euro, este finanțat integral de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BIRD), în baza Legii nr. 234/2015 pentru ratificarea Acordului de Împrumut (Proiectul privind învățământul secundar) între România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, semnat la Washington în 17 aprilie 2015, și se desfășoară în intervalul 2015 – 2022.

Care sunt cele 9 școli din Alba

Cele nouă școli care vor beneficia de granturi în cadrul Proiectului privind Învățământul Secundar sunt: Colegiul Tehnic „Alexandru Domșa” din Alba Iulia, Liceul „Dr. Lazăr Chirilă” din baia de Arieș, Colegiul Tehnic „Apulum” din Alba Iulia, Liceul Teologic Greco-Catolic „Sfântul Vasile cel Mare” Blaj, Liceul Tehnologic „Timotei Cipariu” Blaj, Liceul cu program sportiv Alba Iulia, Colegiul Național „David Prodan” Cugir, Liceul Tehnologic Sebeș și Colegiul Tehnic „Dorin Pavel” Alba Iulia.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.