Social

Președintele Iohannis își dorește ca inițiativa festivalului „Săptămâna Haferland” să fie preluată și în alte părți ale României

Prezent la Criț (județul Brașov), la festivalul „Săptămâna Haferland”, președintele Klaus Iohannis a spus celor prezenți la eveniment că își dorește ca această inițiativă privată să fie extinsă și în alte regiuni din țară.

Președintele României crede că asfel de evenimente au potențialul de a descoperi sau redescoperi zone extrem de frumoase ale țării și care, prin organizarea turismului cultural, ar putea fi revigorate din punct de vedere social și economic.

„Este o inițiativă privată a domnului Michael Schmidt și a fundației pe care a înființat-o și care are un scop simplu, clar și pe care îl găsesc extraordinar de bun: să revigoreze o comunitate și o regiune tradițională. Acum puține zile am participat la o întâlnire la Sibiu și i-am întâlnit pentru mulți dintre dumneavoastră, la întrunirea sașilor. Am spus atunci că, din păcate, în multe comunități sau în multe localități care au avut comunități săsești puternice, prezența acestor comunități, de multe ori, se reduce la prezervarea – cu mai mult sau mai puțin succes – a patrimoniului. Ceea ce evident lipsește acolo este prezența este esența, vigoare, tradiția trăită… Iată că aceste elemente reapar și îi felicit pe cei care s-au străduit ca aceste lucruri să se întâmple. Această inițiativă privată este absolut lăudabilă și nu numai că îi doresc succes, dar doresc întregii regiunii – care are oameni foarte frumoși și tradiții foarte frumoase – să fie revigorate, să atragă turiști care nici înainte poate n-ar fi venit. Îmi doresc foarte mult ca această inițiativă să fie văzută și de alții, să fie văzută și, dacă se poate, să fie încercată și în alte părți. România are numeroase zone extraordinar de frumoase dar care încă nu au fost revigorate, încă nu au fost descoperite sau redescoperite. Îmi doresc foarte mult ca acest lucru să se întâmple”, a spus președintele Klaus Iohannis.

„Felicitări pentru organizare și vă doresc mult succes cu această manifestare care, în esență, promovează ceva foarte gustos, și anume mâncarea tradițională săsească. Îmi doresc ca în România să apară multe astfel de inițiative de turism cultural, de turism rural și atunci vor avea mult mai mulți ocazia să vadă ce frumoasă este România”, a concluzionat președintele.

În vara anului 2012, omul de afaceri Michael Schmidt, președintele Automobile Bavaria și al Fundației Michael Schmidt, și Peter Maffay, fondatorul Fundației Tabaluga, au inițiat proiectul „Săptămâna Haferland″, un festival menit să promoveze cultura și tradițiile săsești. Intenția lor este însă de a promova atât cultura săsească, cât și turismul în zona cuprinsă între Rupea și Sighișoara, denumită „Țara Ovăzului” sau Haferland.

Dacă la prima ediție, festivalul a reunit câteva sute de participanți, majoritatea sași întorși pe meleagurile natale pe perioada verii, în următorul an numărul turiștilor a ajuns la aproximativ 1000, la ediția din 2015, la peste 1500, iar, la cea din 2016, recordul a fost de peste 4000 participanți.

Aflată la cea de-a cincea ediție, „Săptămâna Haferland” se desfășoară anul aceasta în perioada 9 – 14 august și va include localitățile Rupea, Viscri, Saschiz, Roadeș, Criț, Bunești, Homorod, Archita, Cloașterf și Meșendorf, sub genericul „Descoperă gustul tradițiilor săsești”.

One Comment

  1. Pingback: Ziarul Mesagerul de Sibiu – Președintele Iohannis își dorește ca inițiativa festivalului „Săptămâna Haferland” să fie preluată și în alte părți ale României

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.