Economie

Creștere economică de 5,8%, în primul semestru, susținută de consum

Produsul intern brut (PIB) a crescut cu 5,8% în primul semestru din acest an pe seria brută, se arată într-un comunicat de presă al Institutului Național de Statistică (INS) dat publicității miercuri.

Creșterea economică pe seria ajustată sezonier a fost de 5,7%, mai precizează INS.

Raportat la trimestrul al doilea, față de aceeași perioadă din anul 2016, produsul intern brut a înregistrat o creștere cu 5,9%, pe seria brută.

Pe seria ajustată sezonier, în trimestrul II 2017, comparativ cu trimestrul anterior, PIB-ul a crescut cu 1,6%. Față de același trimestru din anul 2016, produsul intern brut a înregistrat o creștere cu 5,7%.

În semestrul I 2017, comparativ cu intervalul similar din 2016, PIB a crescut cu 5,7%.

„Ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimării Produsului intern brut pentru trimestrul II 2017 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiți față de a doua variantă provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul I 2017, publicată în comunicatul de presă nr. 171 din 7 iulie 2017. Astfel, rezultatele trimestrului I 2017, comparativ cu trimestrul IV 2016, au fost revizuite de la 101,7% la 101,8%”, precizează reprezentanții INS.

România a înregistrat astfel cea mai mare creștere economică, în ritm anual, din Uniunea Europeană în perioada aprilie – iunie 2017, potrivit unei estimari preliminare publicată miercuri de Eurostat.

Creștere bazată pe consum

Analiștii economici spun că această creștere a fost determinată de creșterea consumului, suprapusă peste scăderea investițiilor publice.

Astfel, potrivit satelor date publicității de INS, cifra de afaceri din comerțul cu ridicata, cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete, a înregistrat o creștere cu 6,2%, în primele șase luni din acest an, comparativ cu perioada similară din 2016.

Aceasta se datorează creșterii comerțului cu ridicata specializat al altor produse (+13,3%), comerțului cu ridicata nespecializat (+10,4%), comerțului cu ridicata al produselor alimentare, al băuturilor și al tutunului (+7,9%), comerțului cu ridicata al bunurilor de consum, altele decât cele alimentare (+5,0%) și comerțului cu ridicata al altor mașini, echipamente și furnituri (+4,5%).

Pe seria ajustată sezonier, cifra de afaceri din comerțul cu ridicata a crescut cu 7,1%.

În ceea ce privește utilizarea PIB, economia a fost susţinută în primul trimestru în principal de consum, aşa cum estimau analiştii economici. Astfel, cheltuielile pentru consum final ale gospodăriilor populaţiei au urcat cu 7,4%, contribuind cu 4,8% la creşterea PIB, iar variaţia stocurilor a avut o contribuţie de +0,2%, arată datele revizuite ale INS.

În schimb, formarea brută de capital fix, un indicator al investiţiilor din economie, a scăzut în primul trimestru cu 1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.