Politică

Anomaliile privilegiilor acordate politic. Cum au ajuns femeile de serviciu să aibă pensii de două ori cât medicii

Care e diferența dintre un șofer la Parlament și unul de pe o ambulanță, uzat de program și de ritmul de lucru? Primul a ajuns să primească pensie specială, răspunde Monitorul de Cluj.

Există ceva mai special decât o pensie specială? Da: de exemplu, două pensii speciale. Sau cumulul de pensii speciale.

În anul 2015, PSD – ALDE a declanșat vasta operațiune de reintroducere a pensiilor speciale. Acestea nu au fost însă resuscitate pe vechiul model, cel de până în 2010, când le-a desființat Emil Boc, ci într-o formă „evoluată”, ce a produs un sistem aberant și unic pe mapamond, scrie cursdeguvernare.ro.

Teoretic, pensiile speciale sunt acordate celor care cu ocupații deosebite în societate. Practic, însă, inovațiile legislative din anul 2015 și reluate în acest an au împins lucrurile într-o zonă bizară: până și șoferii și femeile de serviciu de la Parlament sunt beneficiari ai pensiilor speciale de serviciu.

Exemple concrete. Amploarea fenomenului și consecințele

În afara celor 465 de aleși, în Parlamentul României lucrează alte aproximativ aproape 2.500 de persoane, cu statut de angajați sau personal contractual.

Deși nu au toți statut de funcționar public parlamentar (adică nu sunt experți, referenți, consilieri parlamentari etc.), toți beneficiază de pensiile speciale. Chiar dacă sunt șoferi, femei de serviciu, bibliotecari la una dintre cele trei biblioteci din Casa Poporului sau ghizi la Centrul Național de Conferințe.

În ce privește șoferii, ar fi util de meditat la diferența dintre șoferul unui parlamentari și un șofer (angajat tot la stat) pe o ambulanță.

Posibila miză – rudele sărace și neamurile bugetare angajate la Parlament

Biografia unora dintre autorii și semnatarii legii indică faptul că reintroducerea pensiilor speciale pentru funcționarii parlamentari nu au fost întâmplătoare.

Mulți dintre ei își angajaseră în anii anteriorii familiile la cabinetul de parlamentar, fapt pentru care ANI a sesizat în 2015 Parchetul General.

Ce-i mai special decât pensia specială: Două pensii speciale. Plus salariul, unii dintre ei

Marea extravaganță creată prin sistemul inventat de actuala coaliție este însă cumulul de pensii speciale.

Aceasta, pentru că actuala pensie specială de parlamentar are statut de pensie suplimentară. Indemnizația pentru limită de vârstă se adaugă la pensia pe care o încasează foștii aleși pe baza contribuțiilor la sistemul public. Înainte de 2010, trebuia să alegi între pensia de parlamentar și cea meritată pe baza contribuțiilor virate la Fondul de pensii de-a lungul activității.

De la 1 iulie, indemnizațiile parlamentarilor activi s-au majorat de la 7.700 lei brut, la peste 13.000 lei brut pe lună. Ei și aleșii locali au fost principalii beneficiari ai Legii salarizării.

Restul categoriilor de persoane plătite din bani publici vor primi diferențele treptat, începând de la anul și până în 2022.

Până la majorarea din iulie, pensia de parlamentar era de aproximativ 1.500 de lei pentru un mandat, 3.100 de lei pentru cei cu două mandate şi 4.600 de lei pentru cei cu cel puțin trei.

Modul de calcul va face ca acum aceste indemnizații să depășească 10.000 de lei pentru cel puțin trei mandate.

Citiți continuarea pe monitorulcj.ro.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.