Administrație

Guvernare și putință: „Este foarte greu să mai pui în aplicare Legea pensiilor”

Secretarul de stat în Ministerul Muncii și Justiției Sociale Adrian Rândunică (centru), în misiune de consultări la Satu Mare. Foto: „Informația Zilei”
Actuala Lege a pensiilor e foarte greu de pus în aplicare ca urmare a numeroaselor modificări survenite pe parcurs şi din acest punct de vedere se impune o nouă lege, a spus marți secretarul de stat în Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, Adrian Rândunică, informează Agerpres.

„Actul normativ să fie pe placul tuturor cetăţenilor, astfel încât să nu fie amendat de extrem de multe ori. Legea 263, dacă întrebăm orice expert în pensii de câte ori a fost modificată, nu ştie nimeni să ne spună. Nu pentru că ar fi incapabili, ci pentru că a fost modificată de atât de multe ori, încât este foarte greu să o mai pui în aplicare. Probabil nu a existat o consultare în momentul elaborării, nu probabil, sigur nu a fost. Am mai avut la Comisiile de Dialog Social diferite acte normative adoptate prin asumare şi priviţi unde am ajuns. Nimeni nu şi-a mai asumat o lege a salarizării, o lege a pensiilor prin consultare, aşa cum ar trebui să fie. Întrucât nu o facem din birou, ne întâlnim aici pentru a discuta cu cetăţenii”, a declarat Adrian Rândunică, într-o conferinţă de presă.

Rândunică a arătat că, la fel ca şi în cazul legii pensiilor, au mai fost adoptate acte normative prin asumare a răspunderii, apoi au fost modificate întrucât au apărut probleme, iar pe fondul modificărilor s-a ajuns în situaţia de a nu le mai putea aplica, fiind nevoie ca ele să fie „făcute de la început”.

Adrian Rândunică a menţionat că în urma consultărilor de la Târgu Mureş pe marginea elaborării unui act normativ în privinţa legislaţiei privind pensiile, dar şi în cadrul consultărilor din ţară, s-a cerut în special ca pensiile să respecte principiul contributivităţii şi existe o echitate, astfel încât nicio pensie să nu mai fie mai mare decât salariul.

Între discuţii au mai figurat aspecte legate de cumularea pensiilor cu salariul în instituţiile de stat, dar şi revizuirea anexei privind grupele de muncă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.