Administrație

Sala Unirii intră în reabilitare în această toamnă

Sala Unirii, clădirea care a găzduit ședința Marii Adunări Naționale ce a hotărât Unirea Transilvaniei cu România, va intra în reabilitare la sfârșitul lunii octombrie, a anunțat, joi, administratorul public al județului Alba, Dan Popescu.

Sala Unirii va fi redeschisă la 1 Decembrie 2018, atunci când se va sărbători Centenarul Unirii.

„Sfârșitul lunii octombrie — începutul lunii noiembrie (…) în așa fel încât la 1 Decembrie 2018 să putem intra în Sala Unirii. De la început am programat ca deschiderea oficială a Sălii să fie în data de 1 Decembrie 2018”, a afirmat administratorul public al județului Alba, întrebat când vor demara efectiv lucrările de restaurare și când se estimează finalizarea acestora.

El a menționat că există un buget de 10 milioane de lei pentru reabilitare, bani alocați de Guvernul României în urmă cu aproape doi ani.

În cadrul aceleiași conferințe de presă, președintele Consiliului Județean (CJ) Alba, Ion Dumitrel, a acuzat anumite instituții că „nu știu” ce înseamnă Sala Unirii, motiv pentru care reabilitarea lucrării va începe cu o întârziere majoră față de planurile inițiale și față de momentul alocării finanțării pentru acest obiectiv.

Dumitrel și-a exprimat nemulțumirea față de Ministerul Culturii, despre care a spus că „a stat vreo nouă luni” ca să dea un aviz pentru săpătura arheologică, cercetare ce nu s-ar fi justificat în acest caz.

„Ne-a făcut să pierdem timpul, având toți banii. Finanțarea o avem de aproape doi ani. (…) În sfârșit suntem în licitație. Sunt instituții ale statului care nu știu ce înseamnă Sala Unirii. Ne tot resping documentația și ne spun de ce, de exemplu, Sala Unirii nu poate fi restaurată și de o firmă care se ocupă de construcții industriale. Adică să vină unul care face o hală de producție să restaureze Sala Unirii … Este incredibil. Probabil că ei nu știu că Sala Unirii este cea mai importantă clădire a poporului român din punct de vedere al simbolului istoric”, a declarat președintele CJ Alba, citat de Agerpres.

Întrebat la cine face referire, Ion Dumitrel a spus că la „marii specialiști” de la SEAP — ANAP.

În 2016, autoritățile din Alba sperau să înceapă restaurarea în primăvara acestui an.

„Probabil că, dacă totul va decurge fără contestații, undeva în luna mai 2017 va începe restaurarea și (Sala Unirii — n.r.) se va redeschide la 1 Decembrie 2018”, a spus, în noiembrie, directorul general al MNU, Gabriel Rustoiu.

Monument-simbol pentru istoria României, Sala Unirii necesită o amplă restaurare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.