Social

Cum a fost la „Noaptea Cercetătorilor Europeni” din Alba Iulia

Ateliere antice, de astronomie şi un robot dezvoltat de studenţi au fost principalele atracții la „Noaptea Cercetătorilor Europeni”, eveniment organizat de Muzeul Național al Unirii, Universitatea „1 Decembrie 1918” și de Consiliul Judeţean.

Un robot dezvoltat de studenţi din Alba Iulia şi o serie de ateliere în care cei curioşi au putut să afle cât mai multe din tainele astronomiei, dar şi din modul în care se prelucra osul sau se confecţionau monedele în antichitate au reprezentat principalele atracţii organizate vineri în cadrul evenimentului „Noaptea Cercetătorilor Europeni”.

În cadrul manifestării, Muzeul Naţional al Unirii (MNU) a propus mai multe activităţi, printre care ateliere de meşteşuguri tradiţionale, elemente de cultură romană şi ateliere antice, un spectacol de reconstituire istorică, alături de tombole, concursuri cu premii şi alte surprize.

Astfel, la Sala Unirii, cei mici au putut picta iconiţe pe sticlă sau să coloreze diverse gravuri, fiind organizate, de asemenea, ateliere de confecţionat jucării şi de cusături tradiţionale.

Cei curioşi au fost introduşi în tainele astronomiei sau în cele ale modurilor în care dacii şi romanii foloseau plantele medicinale, prelucrau osul sau confecţionau monede.

Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia s-a alăturat şi ea ediţiei din acest an, organizând o serie de activităţi dedicate publicului nespecialist şi minţilor curioase, în curtea Palatului Apor. Mai exact, Departamentul de Istorie, Arheologie şi Muzeologie a organizat o serie de activităţi de arheologie medievală experimentală.

La rândul său, Departamentul de Informatică a prezentat publicului robotul Jenny 5, care a fost dezvoltat în cadrul cursului de Roboţi Inteligenţi de la Facultatea de Ştiinţe Exacte şi Inginereşti.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.