Social

Europa străbătută pe bicicletă. 19 ţări şi peste 6.000 de kilometri „în drum spre casă”

Un tânăr din Transilvania pasionat de cicloturism a străbătut cu bicicleta peste 6.000 de kilometri şi 19 ţări pentru a ajunge acasă, într-un sat din judeţul Alba, din Anglia, unde a lucrat în ultimii ani ca chef.

Inspirat de titlul unei melodii cunoscute, interpretate de Roger Hodgson, Albert Nandor şi-a numit expediţia, pentru care s-a pregătit aproape un an, în mod sugestiv „Take The Long Way Home”.

Tânărul de 23 de ani a declarat, pentru Agerpres, că, în afară de a-şi găsi calea spre casă, a văzut în călătorie şi o modalitate de a aduce în atenţie soarta copiilor orfani din diverse comunităţi din Transilvania, aflaţi în grija fundaţiei patronate de călugărul franciscan Bojte Csaba (deţinător al titlului „Cetăţeanul European” în 2011), şi de a-i ajuta pe aceştia să aibă şi ei biciclete. Mai exact, Albert Nandor a lansat o campanie prin care cei au posibilitatea pot să doneze, cu banii respectivi urmând să fie achiziţionate biciclete “pentru copiii care au nevoie’.

„Cred că fiecare copil ar trebui să aibă o bicicletă. Îmi amintesc când eram copil şi am învăţat cum să merg pe bicicletă. A fost unul din cele mai frumoase sentimente pe care le-am simţit vreodată”, a afirmat tânărul.

Deşi până în prezent în contul campaniei „Help Orphan Kids Get A Bicycle” nu s-au strâns atâţia bani cât şi-ar fi dorit, Albert Nandor nu vrea să renunţe la proiectul său. Astfel, el le-a lansat o provocare celor care deţin o bicicletă şi nu o mai folosesc din diverse motive să o doneze şi să aducă astfel o bucurie copiilor orfani.

Nandor şi-a petrecut ultimii ani la Londra, unde a lucrat ca bucătar. El a plecat din Londra în 1 iunie şi va ajunge acasă, în Lunca Mureşului, sâmbătă, 30 septembrie. Aflat de câteva zile în România, tânărul a stat mai multe zile în Bucovina, iar joi se afla undeva aproape de Bistriţa.

Chiar dacă distanţa dintre Londra şi satul din Alba este de 2.200 de kilometri în linie dreaptă, tânărul a optat pentru un alt traseu, dorind foarte mult să viziteze în mod special Scandinavia, traversând astfel, pe durata a patru luni,19 ţări.

„Am vrut să văd cât mai multe ţări. Să văd Scandinavia în mod deosebit”, a spus acesta. El s-a arătat cel mai impresionat de Norvegia.

Printre ţările pe care le-a traversat cu bicicleta se numără: Franţa, Belgia, Luxemburg, Danemarca, Norvegia, Suedia, Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Cehia, Slovacia, Ungaria, Ucraina. El a ajuns şi în Rusia, mai exact la Sankt Petersburg, unde s-a deplasat cu un feribot.

Spune că nu a cheltuit prea mult, dormind, cumulat, timp de două luni în cort, gătindu-şi singur, la primus, şi o lună cazându-se la gazde prin sistemul Couchsurfing. „Doar cam o lună am dormit în hoteluri, hosteluri”, a menţionat Nandor.

În Danemarca a avut posibilitatea să doarmă, gratis, în nişte adăposturi din lemn, cabane care sunt dotate cu apă potabilă, şemineu, toaletă.

Mulţi oameni l-au oprit pe parcurs şi i-au oferit sprijinul, tânărul arătându-se impresionat de amabilitatea celor cu care a intrat în contact.

A avut şi câteva mici incidente tehnice, cum ar fi faptul că în Norvegia la un moment dat, din cauza vântului, trepiedul a căzut şi astfel aparatul foto i s-a spart.

Odată ajuns acasă, tânărul vrea să le împărtăşească din experienţa sa elevilor de la Colegiul „Bethlen Gabor” din Aiud, unitate de învăţământ pe care şi el a absolvit-o. De asemenea, vrea să stea mai mult timp cu familia şi să petreacă sărbătorile de iarnă, pentru prima dată după mulţi ani, cu ai săi, acasă.

Albert Nandor ar mai vrea să plece la muncă în Elveţia, ţară de care este atras datorită munţilor, unde să se angajeze ca chef, şi apoi, în viitorul nu prea îndepărtat, intenţionează să călătorească tot cu bicicleta în Asia, până în Mongolia.

Sursa foto: Blogul și contul de Facebook ale lui Albert Nandor

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.