Obiceiurile culinare din Transilvania medievală au fost promovate vineri, la Palatul Apor din Alba Iulia, printr-o expoziţie de arheologie gastronomică, vizitatorii având posbilitatea să guste din bucate pregătite după reţete epocii.
Intitulat „Gastronomia istorică între ştiinţă şi reenactment. Despre obiceiurile culinare în Transilvania medievală”, proiectul îşi propune să trateze şi să aducă la cunoştinţa publicului un subiect mai puţin abordat în cadrul expoziţiilor culturale dedicate epocilor istorice, cel al alimentaţiei şi gătitului în Transilvania medievală.
„Ne dorim să tratăm un aspect mai puţin abordat în cadrul cercetării ştiinţifice, anume cel al bucătăriei şi al aspectelor care ţin de aceasta, al reţetelor medievale, de exemplu. Am încercat să reconstituim câteva reţete după cărţi de bucate” a declarat, pentru Agerpres, coordonatoarea proiectului, Beatrice Ciută, cercetător ştiinţific dr. în cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.
Ea a menţionat că au fost reconstituite reţetele mai accesibile, cum ar fi faimoasa plăcintă medievală cu carne, pere în aluat, tartă genoveză, plăcintă cu prune, plăcintă cu varză, plăcintă cu măr.
„Bucătăria medievală este una combinată între cea românească, maghiară şi săsească”
Beatrice Ciută | cercetător ştiinţific
„Dorim ca istoria să nu mai pară atât de rigidă şi încadrată în nişte tipare stereotipe”, a afirmat coordonatoarea acestui proiect.
A fost astfel reconstituită o tavernă medievală, cu tot ceea ce presupune ea, respectiv mobilier, veselă, şi cu personaje îmbrăcate în haine de epocă, care au animat atmosfera.
În afară de posibilitatea degustării unor bucate gătite după reţete medievale, vizitatorii au avut ocazia să admire o expoziţie cu artefacte ceramice originale, provenite de la muzeul din Sebeş şi amplasate în module expoziţionale, şi să afle o serie de informaţii tematice pentru a putea face paralele între autentic şi reconstituire.
Baza alimentaţiei pentru toate categoriile sociale era constituită din pâine de grâu sau secară, carne, vin, mazăre şi bob. În meniurile claselor mijlocie şi superioară se poate observa o preocupare pentru asigurarea proteinelor, carnea şi peştele ocupând un loc important.
De menţionat că în evul mediu se serveau doar două mese pe zi, prandium (prânz) şi cena (cina).
Prepararea hranei şi servirea ei reveneau exclusiv, în cazul oamenilor simpli, în sarcina femeilor.
Finanţată de Administraţia Fondului Cultural Naţional, cu 50.000 de lei, expoziţia iniţiată de Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş, care a contribuit, de asemenea, cu 7.500 de lei, este una itinerantă, următoarea „oprire” fiind la Castelul Huniazilor. Parteneri în proiect sunt Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia şi Institutul de Cercetări Socio-Umane al Academiei din Sibiu. Partea de reenactment a fost asigurată de Cavalerii de Mulbach.
Comentarii recente