Administrație

Protocol de colaborare pentru sprijinirea pacienților cu scleroză multiplă

Direcția de Sănătate Publică (DSP), Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali (OAMGMAMR) Alba și Asociația SM Speromax Alba au încheiat, marți, un protocol de colaborare, având ca scop sprijinirea pacienților cu scleroză multiplă.

Protocolul a fost semnat la sediul DSP Alba, de către directorul Direcția de Sănătate Publică Alba, Alexandru Sinea, președintele OAMGMAMR Alba, Grațiela Indreica și președintele Asociației Speromax SM Alba, Dragoș Zaharia.

Protocolul urmărește să formeze echipe multidisciplinare care să vină în sprijinul bolnavilor cu scleroză multiplă, părțile urmând să-și acorde susținere reciprocă în campaniile de promovare a sănătății și educație pentru sănătate.

Printre obiectivele protocolului se numără dezvoltarea la nivel local a unui proiect de intervenție pentru pacienții cu scleroză multiplă, în vederea soluţionării problemelor acestora la nivel comunitar și facilitarea comunicării acestora cu unitățile sanitare sau cu medicina primară și constituirea de echipe interdisciplinare care asigură monitorizarea pacienților în teritoriu.

Direcţia de Sănătate Publică Alba va oferi resurse umane – asistenți medicali comunitari – în teritoriu și coordonarea „campaniilor de promovare a sănătății, adaptate nevoilor bolnavilor de scleroză multiplă și va asigura sprijin în procesul de formare continuă a personalului medical din asistența medicală comunitară.

Ordinul Asistenților Medicali va asigura formatori acreditați în formare medicală continuă.

Asociația SM Speromax Alba va furniza acces la baza de date cu pacienții de scleroză multiplă în evidența asociației, se mai arată în comunivcatul de presă dat publicității de Direcția de Sănătate Publică a județului Alba.

Scleroza multiplă este o boală în general a adultului tânăr. Aceasta este o boală cu multe variaţii, iar simptomele depind de ce parte a sistemului nervos central este afectată. Majoritatea persoanelor afectate vor prezenta cel puţin un simptom şi, deşi există simptome comune multor bolnavi, niciunul dintre aceştia nu va avea toate simptomele.

Incidenţa sclerozei multiple în rândul femeilor este mai ridicată decât la bărbaţi cu aproximativ 50%.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.