Social

Mihai Şora, la 100 ani: Iubirea trebuie să ne acompanieze viaţa de la început până la sfârşit

Filosoful şi eseistul Mihai Şora, în vârstă de 100 ani, consideră că iubirea, în formele ei cele mai diverse, trebuie să ne acompanieze viaţa de la început până la sfârşitul ei, scrie Monitorul de Cluj.

Mihai Şora a declarat, sâmbătă seara, la Cluj, că iubirea îmbrăţişează din capul locului întreaga lume.

„Iubirea, în formele ei cele mai diverse, este un lucru care trebuie să ne acompanieze viaţa de la început până la sfârşitul ei. Există în fiecare viaţă atâta lumină cât capacitate dai iubirii. Iubirea îmbrăţişează din capul locului întreaga lume”, a spus Şora.

Filosoful a vorbit şi despre Constantin Brâncuşi, căruia i-a vizitat atelierul din Paris de mai multe, ocazii în care sculptorul i-a oferit explicaţii despre lucrările sale.

„Întâlnirile mele cu Brâncuşi sunt lucruri de neuitat pentru mine. Fapt este că am fost primit cu o mare cordialitate şi m-am simţit acasă în atelierul lui pentru că m-a înconjurat cu o mare căldură. Atelierul lui era foarte îngust. Orice fel de obiect care trebuia să fie văzut, era foarte greu să te învârţi în jurul lui, ca să îl vezi din toate părţile, aşa că el avea un fel de roată care se învârtea pe baza unui mecanism electric care era comandat de la distanţa potrivită şi sculptura pe care trebuia să o vezi o punea acolo ca să fie văzută din toate părţile. În timp ce ea se învârtea, el stătea şi îţi spunea la ureche tot ce trebuia să ştii ca să înţelegi, din punct de vedere profesional chiar, sculptura pe care o vedeai”, a spus Mihai Şora, potrivit Mediafax.

În cadrul întâlnirii a fost proiectat şi filmul documentar „Mihai Şora în rolul lui Mihai Şora”, realizat şi prezentat de soţia sa, Luiza Şora.

Mihai Şora s-a născut în 7 noiembrie 1916, la Ianova, judeţul Timiş. A studiat filosofia la Universitatea din Bucureşti (1934 – 1938) iar din 2012 este membru de onoare al Academiei Române.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.