Politică

Platforma România 100: Propunerea ministrului Toader e o altă tentativă inacceptabilă de subordonare politică


Platforma România 100 a anunțat că respinge „ferm” propunerea ministrului Justiției, Tudorel Toader, privind trecerea Inspecției Judiciare sub controlul Consiliului de management strategic (COMS), informează Agerpres.

„Platforma România 100 reamintește că o Inspecție Judiciară aflată în subordinea unui Consiliu coordonat de Ministerul Justiției și prezidat de ministrul Justiției nu poate fi considerată «o entitate, autoritate distinctă, autonomă». Propunerea Ministrului Toader este o altă tentativă inacceptabilă de subordonare politică a Inspecției Judiciare, care nu modifică cu nimic esența propunerii inițiale”, a reliefat sursa citată, într-un comunicat postat pe site-ul său.

Reprezentanții platformei au menționat că, potrivit protocolului de înființare, COMS este un organ colegial consultativ, creat pentru asigurarea cooperării instituționale, din cu totul alte rațiuni decât coordonarea Inspecției Judiciare.

„Transmitem ministrului Toader că nu există variante mai mult sau mai puțin acceptabile de subordonare politică a Justiției. Un stat de drept funcționează cu o Justiție independentă și respectă principiul separării puterilor în stat”, se arată în comunicat.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader (foto), a afirmat vineri că va propune ca Inspecția Judiciară să se afle sub controlul Consiliului de management strategic.

„Nu voi decide eu, eu doar propun, dar cel mai curând probabil eu voi propune ca Inspecția Judiciară să se afle sub controlul Consiliului de management strategic, consiliu format și coordonat de către ministrul Justiției, dar din care fac parte procurorul general al republicii, președintele sau președinta Înaltei Curți, președintele sau președinta CSM. Și atunci, cu vot deliberativ egal, cei patru care sunt acum membri ai Consiliului de management strategic au vot egal, vor decide și Inspecția nu va fi politizată”, a susținut Tudorel Toader, în cadrul ședinței Secției pentru procurori a CSM.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.