Social

Conducerea Spitalului Militar propune un meniu mediteranean pentru militari, pentru scăderea riscului cardiovascular

Președintele Klaus Iohannis luând masa la popota Batalionului 33 alături de șeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă
Comandantul Spitalului Militar de Urgenţă „Dr. Constantin Papilian” din Cluj-Napoca, Doina Baltaru, împreună cu câţiva dintre colegii săi medici, propun schimbarea regimului alimentar al militarilor şi introducerea unei diete mediteraneene, informează Agerpres.

Această schimbare a regiumului alimentar ar fi absolut imperativă pentru reducerea riscului cardiovascular, aflat în continuă creştere, potrivit unor statistici medicale invocate de comandantul Spitalului Militar clujean.

Doina Baltaru a declarat, vineri, la o conferinţă pe teme medicale în mediul militar, că va propune ca acest regim alimentar mediteranean să fie introdus mai întâi în zona de acoperire a unităţii medicale pe care o conduce, în judeţele Regiunii Nord-Vest, iar dacă rezultatele vor fi pozitive, să fie extins la nivelul întregii armate.

„Este o problemă generală de sănătate globală, sindromul metabolic sau componente ale acestuia, la început suprapondere, dislipidemie şi apoi apare întregul tablou al sindromului metabolic. Aceste patologii predispun la boli cardiovasculare şi mortalitate la vârstă tânără. Şi cel puţin în mediul militar, unde există această activitate profilactică, respectiv controlul anual, putem lua nişte măsuri care să reducă prevalenţa acestei afecţiuni şi una dintre ele ar fi modificarea modului de hrănire al trupelor şi apropierea a ceea ce mănâncă la popotă, la gustare şi la prânz, de o dietă mediteraneană, sigur, cu ce avem în România”, a explicat Doina Baltaru.

Ea a afirmat că modul de alimentaţie trebuie dublat însă şi de o activitate fizică adecvată, pentru a corecta modificările care apar în sindromul metabolic şi pentru a reduce riscul cardiovascular.

Medicul a mai spus că ar trebui evitate mâncărurile din carne tocată, care să fie înlocuite cu carne de peşte sau de pui.

„S-ar putea înlocui tocăturile, chiftelele cu alt tip de carne – carne de pui, carne de peşte, mai multe legume şi mai puţine ouă în alimentaţie. Acum se folosesc alimente bogate în calorii şi care nu întotdeauna sunt foarte sănătoase”, a afirmat Doina Baltaru.

Potrivit acesteia, deşi la recrutarea în Armata Română se face o selecţie foarte strictă, nefiind acceptaţi supraponderalii, militarii se îmbolnăvesc ulterior, din cauza stilului de viaţă nesănătos.

„Poate că stresul specific activităţii militare, faptul că trebuie să fii oricând pregătit să fii chemat la unitate, să pleci în misiune, poate contribui suplimentar. Dar este o problemă generală de sănătate şi avem tot mai multă populaţie tânără”, a mai explicat comandantul Spitalului Militar Cluj.

Peste 100 de cadre medicale, în special medici militari, participă, în perioada 19-21 octombrie, la conferinţa anuală a Spitalului Militar de Urgenţă „Dr. Constantin Papilian” din Cluj-Napoca, intitulată „Particularităţi ale medicinei militare în contextul serviciilor medicale integrate”.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.