Administrație

Consiliul Județean Alba pregăteşte o strategie în domeniul protejării monumentelor istorice

Consiliul Judeţean (CJ) Alba va elabora o strategie în domeniul protejării şi conservării monumentelor istorice pentru perioada 2018-2023, anunță instituția.

Principalul scop al strategiei este îmbunătăţirea „Sistemului de protecţie a patrimoniului construit, conservarea, promovarea şi valorificarea durabilă a acestuia în beneficiul comunităţii”.

„Este nevoie de o astfel de Strategie pentru că, până acum, fiecare a abordat domeniul aşa cum a crezut de cuviinţă”, a afirmat, luni, într-o conferinţă de presă, preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel.

La rândul său, arhitectul şef al judeţului Alba, Voichiţa Maria Coman, a menţionat că deocamdată s-a făcut o analiză diagnostic, respectiv o inventariere a monumentelor şi o analiză a sistemului de protecţie a acestora.

În judeţul Alba există 688 de monumente istorice, din care două UNESCO – cetatea dacică de la Căpîlna şi cetatea de la Cîlnic – şi 448 de monumente de arhitectură, din care 106 în Alba Iulia şi 51 în Roşia Montană. În Alba sunt şi 202 monumente de arheologie, precum şi 36 monumente de for public şi funerare.

Ca şi zone rurale cu valoare cultural-identitară au fost identificate zonele cu influenţe săseşti, de pe Valea Tîrnavelor, din Trascău, Valea Sebeşului şi satele Gîrbova, Cîlnic, Cut, Şpring, Doştat, respectiv zona Munţilor Apuseni – Ţara Moţilor, Ţara Aurului, Satele de piatră, Valea Arieşului şi Culmea Trascăului.

Analiza diagnostic a avut în vedere inventarierea sistemului de protecţie al patrimoniului construit din perspectiva distribuţiei teritoriale a monumentelor istorice, a clasificării lor, a stării actuale a conservării şi protejării monumentelor istorice, eficienţa sistemului de protecţie al patrimoniului construit, dezvoltarea infrastructurii legate de patrimoniul cultural construit.

CJ Alba are în vedere încheierea de parteneriate cu instituţii şi administraţii locale, mediul academic, mediul asociativ, care sa aibă ca obiective inventarierea, cercetarea, informarea şi documentarea situaţiei monumentelor istorice, salvarea şi salvgardarea integrată a patrimoniului construit din judeţ, dezvoltarea infrastructurii legate de patrimoniul construit.

De asemenea, se urmărește promovarea, punerea în valoare a patrimoniului cultural construit şi conservarea sa ca element al identităţii culturale naţionale, precum şi dezvoltarea integrată a patrimoniului rural ca element de identitate culturală locală şi formarea specialiştilor în domeniu şi crearea unor mecanisme de finanţare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.