Administrație

Sabotajul creativ: De ce se reiau de la zero expropierile pentru autostrăzi

În ziua în care vicepremierul Marcel Ciolacu a anunțat deblocarea proiectelor de infrastructură și recepția a cel puțin 150 de noi km de autostradă în 2018, Asociația Pro Infrastructura anunță că toate procedurile de expropriere lansate de Ministerul Transporturilor ”au fost întoarse la pasul 0 de pe circuitul de avizare interministerial”. Motivul: s-a schimbat numele ministrului.

Circuitul de avizare interministerială al exproprierilor ajunge să aibă 24 de pași birocratici, iar asociația consideră că reluarea procedurii va aduce o amânare de cel puțin 2 luni și jumătate, scrie cursdeguvernare.ro.

„Deși exproprierea rămâne aceeași, singura modificare fiind numele ministrului pe una dintre paginile documentației, funcționarii din ministere consideră că singura modalitate de a rezolva situația e să repornească tot procesul de la început.

Estimăm că fiecare proiect de infrastructură afectat va fi intârziat cel puțin două luni și jumătate.

Printre proiectele afectate se numără A1 (lotul 4 din Lugoj-Deva), A10 Sebeș-Turda, A3 (loturile dintre Câmpia Turzii și Târgu Mureș), Centura Târgu Jiu. Constructorii vor cere cel mai probabil despăgubiri pentru aceste săptămâni pierdute, așa că până la urmă vom plăti cu toții pentru întârzieri!

În Guvernul României secolului 21, toate aceste proceduri se desfășoară pe hârtie, cu niște funcționari care poartă mape dintr-un minister într-altul.

Cerem guvernului să organizeze echipe cu membri din fiecare minister implicat în procesul de pregătire a exproprierilor pentru proiecte de importanță strategică care să stea la aceeași masă și să se ocupe doar de aceste documentații de expropriere! Aceste echipe ar putea reduce procesul de la 3 luni la două săptămâni.” transmite luni Asociația Pro Infrastructura.

Vicepremierul Marcel Ciolacu a declarat tot luni că principalul efort guvernamental în acest an a fost deblocarea proiectelor de infrastructură.

„Am reușit cu mare efort în acest an să scoatem lucrurile din adormire, să ajungem la un ritm de lucru susținut în a doua parte a anului. Asta înseamnă că în 2018 se va lucra la mai multe tronsoane în același timp. Dacă vom păstra același ritm în următoarele 12 luni avem șanse mari să recepționăm între 150 și 180 de kilometri de autostradă anul viitor, prioritățile fiind, în primul rând, Pitești-Sibiu și, cu o nouă strategie, Ploiești-Brașov”, a precizat Marcel Ciolacu.

Titular la Ministerul Transporturilor este, de 10 zile, Felix Stroe, absolvent din 1978 a Academiei Navale Mircea cel Bătrân din Constanța. A fost ofițer activ, din care cinci ani a comandat nave de război, iar după 1990 a părăsit marina și s-a apucat de afaceri. Din 2015, conduce organizația PSD Constanța.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.