Politică, Social

Fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM), Silviu Bian a scăpat de închisoare

Tribunalul Hunedoara a decis luni, 23 octombrie, eliberarea condiţionată a fostului preşedinte al ANOFM, Silviu Bian. Decizia este definitivă, astfel încât condamnatul a părăsit în aceeaşi zi Penitenciarul Bârcea Mare, unde a fost închis în ultima perioadă.

Prezent la ULB Sibiu în timpul perioadei de detenţie pentru a discuta cu studenţii, Silviu Bian a avertizat că după eliberarea sa vor apărea dezvăluiri de senzaţie. “M-am băgat în politică. Şi asta nu mi-o iert. În rest, nu am ce să îmi reproşez”, spune bărbatul, care nu vrea să destăinuie prea mult despre dosarul său, urmând să fie rejudecat. “Spun doar că o să fie scandal mare când ies”,  a spus atunci  Silviu Bian. “Recomand tuturor să evite contactul cu penitenciarele. Dacă ai intrat în politică, ai intrat într o mare mizerie şi nu te mai spală niciodată apele, orice ai face. Pentru mine, a fost o conjunctură nefericită. A fost prima mea sancţiune. Nu avusesem înainte niciuna contravenţională. De mine o să mai auziţi, pentru că eu, după ce o să ies, o să fac un mare tam-tam naţional legat de puşcăria mea. Nu am vrut să devin turnător, de-aia am intrat. Sunt momene când mă uit în oglindă şi îmi reproşez…”., a declarat acesta anul trecut.

Tribunalul Hunedoara a respins contestaţia formulată de procurorul DNA şi a hotărât că deţinutul poate fi eliberat condiţionat. Potrivit instanţei de judecată, din pedeapsa aplicată, echivalentă cu 2.192 zile, Silviu Bian a executat efectiv, până la data discutării în comisie, 1.203 de zile, iar prin adăugarea zilelor câştigate prin muncă prestată de 145 zile şi 115 zile arest preventiv el a executat două treimi din pedeapsa la care a fost condamnat. ”Susnumitul în timpul executării pedepsei a avut o comportare foarte bună, dând prin aceasta dovezi temeinice de îndreptare, instanţa, apreciază că, acesta poate să beneficieze de dispoziţiile privind liberarea condiţionată înainte de executarea integrală a pedepsei. Acesta a avut o conduită bună, nu a săvârşit abateri disciplinare pe perioada detenţiei, a fost stăruitor în muncă, a participat la multiple activităţi educaţionale şi psihologice şi nu a mai beneficiat de alte liberări condiţionate până în prezent. A beneficiat de un câştig în cuantum de 30 de zile, în ceea ce priveşte perioada considerată ca executată, ca urmare a scrierii unei lucrări, în cursul anului 2015”, se afirmă în motivarea hotărârii de la instanţa din Hunedoara. Lucrarea prezentată de Silviu Bian se numeşte ”Impactul Migraţiei asupra Pieţei Forţei de Muncă din România”.
Fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM), Silviu Bian, a fost condamnat definitiv, de magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la 6 ani închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată.
În perioada decembrie 2010 – octombrie 2011, Silviu Bian, în calitate de preşedinte al ANOFM şi al Consiliului de administraţie din cadrul ANOFM, a primit suma totală de 1.058.500 lei şi 22.000 euro de la opt angajaţi în cadrul proiectelor PACSPO şi ICAR pentru a vira 25% din costul proiectelor reprezentând cofinanţarea acestora din fonduri proprii, alocate din bugetul asigurărilor pentru şomaj.
Potrivit anchetatorilor, banii au fost remişi lui Silviu Bian de directorul executiv al Centrului de Formare Râşnov, Cristache Ristea, care s-a ocupat şi de colectarea sumelor de la funcţionarii care dădeau lunar, în acest scop, o parte din retribuţiile primite în cadrul proiectelor.
‘Din suma totală pretinsă, la data de 15 octombrie 2011, inculpatul Bian Silviu a primit de la aceiaşi funcţionari, prin intermediul lui Ristea Cristache, suma de 82.000 lei, reprezentând o parte din retribuţiile aferente lunii septembrie 2011. Cu această ocazie, procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante’, informa DNA.
De asemenea, Maria Ţichindelean, în calitate de director al OIPOSDRU din cadrul ANOFM, în cursul lunii august 2011 a primit de la un angajat al aceleiaşi firme partenere în cadrul proiectelor PACSPO şi ICAR suma de 10.000 lei cu titlu de mită.
Banii au fost primiţi după efectuarea unui control la societatea respectivă pentru a favoriza societatea comercială în situaţia unor controale ulterioare.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.